Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Kovács Róbert

Megnyitották a szabadkai Zsinagógát a látogatók előtt

2019-01-20
11:56
2019-01-20
17:26
Forrás
Pannon RTV
Szabadka egyik legszebb épülete a hétfői napok kivételével szinte mindennap nyitva lesz a nézelődők előtt. A zsinagóga keddtől péntekig 10 és 18, hétvégente pedig 10 és 14 óra között látogatható.

Vasárnap megnyitották a szabadkai Zsinagóga kapuit a nyilvánosság előtt. Horvát László és felesége hetven éve élnek Szabadkán, eddig még nem volt alkalmuk betérni a nemrégiben felújított épületbe. Horvát László: „Gyönyörködik benne az ember. Látszik, hogy egyre nagyobb az érdeklődés iránta. Ez a városnak egy előrelépés és rengeteg turistát vonz ide ez az épület.”

Az 1900-as évek elején épült Zsinagóga a szakrális szecessziós építészet egyik legszebb még létező európai példája, ezért idegenforgalmi jelentősége is nagy - mondta Szabados Róbert, a Szerbiai Zsidó Hitközségek Szövetségének elnöke. A tervek szerint a felújított zsinagógában koncertek, kiemelt kulturális rendezvények és kiállítások is lesznek majd. 

Szabados Róbert, elnök, Szerbiai Zsidó Hitközségek Szövetsége: „A szabadkaiak már ismerik az épületet, de bejönnek és megcsodálják. Fontos, hogy az előrejelzések szerint nagyon sok csoportos jelentkező van, nemcsak Szerbiából, hanem a környékbeli országokból és más kontinensekről is.”

A szabadkai Zsinagógát köztársasági, tartományi és önkormányzati forrásokból, valamint a magyar kormány támogatásából újították fel. Ez pedig az összefogást jelképezi - hangzott el a megnyitón.

Bunford Tivadar, igazgatóbizottsági elnök, Szabadkai Zsinagóga Alapítvány: „Az elmúlt egy évben, akik Szabadkára jönnek, mindanyian szeretnék látni a zsinagógát. Nagyon sokat beszélnek róla, látszik, hogy tényleg mekkora jelentőséggel bír ez az épület. Egyik fontos turisztikai desztinációjává vált a városnak. Akárki idelátogat, már tud a zsinagógáról.”

Az épületbe egyébként a zsidó vallásnak megfelelő öltözetben lehet betérni. A nők fedetlen vállakkal nem léphetnek be, a férfiaknak pedig kötelező a kipa viselése.

A zsinagóga keddtől péntekig 10 és 18 óra között, hétvégente pedig 10 és 14 óra között várja a látogatókat. A felnőtt jegy ára 250 dinár, a diákok és nyugdíjasok valamint a csoportosan érkezők 150 dináros kedvezményes áron látogathatják az épületet, a 10 év alatti gyerekeknek pedig ingyenes a belépés.

Szabadka
Zsinagóga

Most

17:48

(M)elegünk lesz!

A következő napokra citromsárga riasztást adott ki Szerbia egész területére a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet.
17:13, Frissítve: 17:34

Sör + foci - végzetes is lehet...

Horvátországban, egy Knin melletti településen 15 símaszkot viselő férfi rátámadt egy kávézóban a Crvena zvezda-Young Boys labdarúgó BL selejtezőt néző vendégekre.
15:55, Frissítve: 16:07

3, 2, 1, 0! Interetno!!!

Kezdődik az Interetno Fesztivál Szabadkán. A mai 0. napon a Ravnica Tamburazenekar, valamint Novák Péter és az Etnofon koncertezik este fél nyolctól.

Népszerű