Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Tímár Zsolt

Megoldás lehet a mesterséges megtermékenyítés

2021.02.25
15:58
2021.02.25
17:25
Forrás
Pannon RTV
Szerbiában a meddőség, vagy a nehézkes fogantatás csaknem népbetegségnek számít.

A 21. században a gyermekvállalás ideje a nők társadalmi szerepvállalása és a karrierépítés miatt kitolódott, gyakran 30-35 éves korban döntik el a párok, hogy családot alapítanának. A lecsökkent peteszám és a nőgyógyászati szövődmények még nem jelentik feltétlenül azt, hogy lehetetlen áldott állapotba kerülni. A szabadkai Zdravo Medben a szakemberek a termékenység növelésével és mesterséges megtermékenyítéssel is foglalkoznak.

Pannon RTV/Tímár Zsolt

A terméketlenség komoly gondot okoz a gyermekvállaló pároknak. A jövendőbeli szülők 14-20 százaléka küzd a betegséggel, ami azt jelenti, hogy minden hatodik pár fogantatási nehézségekkel néz szembe.

Dr. Aleksandar Šobot, szülész-nőgyógyász szakorvos, termékenységi specialista: „A meddőség társadalmunkban megbélyegzéssel jár. Ez egyik oka annak, hogy a párok nem fordulnak orvoshoz időben. Az adatok alapján a 35 évnél idősebb nők jelentősen lecsökkent petesejt-tartalékkal rendelkeznek, tehát lecsökkent a megtermékenyítés lehetősége. A 40 évnél idősebb nőknél pedig ez drasztikus.”

Pannon RTV/Tímár Zsolt

A szabadkai Zdravo Med ezeknek a jövendőbeli szülőknek segít a még meglévő termékenység fokozásában, annak érdekében, hogy természetes úton történjen meg a fogantatás. Számos vizsgálat és kisebb beavatkozás áll a szakemberek rendelkezésére ennek elérésére. Amennyiben ezek a terápiák nem hoznak sikert, a mesterséges megtermékenyítésben is segítséget nyújtanak a Zdravo Med szakemberei.

Dr. Aleksandar Šobot, szülész-nőgyógyász szakorvos, termékenységi specialista: „Azért vagyunk itt, hogy növeljük annak a tudatosságát, hogy szükségesek a megelőző nőgyógyászati vizsgálatok, hogy elvégezzük az alapvető vizsgálatokat, a többi mellett a szaporodási képességre irányuló vizsgálatokat, annak érdekében, hogy időben észrevegyük a rendellenességeket, időben megkezdhessük az értékelést, és esetleg nem is mutatkozik szükség mesterséges megtermékenyítésre.”

Szerbiában 2020 júniusától a mesterséges megtermékenyítés korlátlan számban államilag támogatott a jövendőbeli anya 43 éves koráig, amennyiben az egyéb feltételeknek megfelel. A tartomány az anya 45 éves koráig évente egy próbálkozást támogat 240 ezer dinárral, míg számos önkormányzat különböző mértékben és feltételekkel támogatja a területén élő nők mesterséges megtermékenyítését.

mesterséges megtermékenyítés
meddő
meddő párok
meddőség
meddőségkezelés
nőgyógyász

Most

10:29

Ma van a szerb rendőrség napja

A központi ünnepséget a Szerbia Palota előtt rendezik meg ma délelőtt, ahol többek között 1337 új rendőrtisztet avatnak - mondta Aleksandar Vulin belügyminiszter a Szerbiai RTV-nek adott interjújában.
08:52

Megfékezték a tüzet a čačaki Sloboda lőszergyárban

Erős robbanás rázta meg Čačakot szombaton 20 óra körül. Az erős detonációt több kisebb is követte. A robbanás a Sloboda lőszergyár területén történt. A keletkezett tüzet az illetékeseknek sikerült eloltaniuk. Éjjel nem volt újabb detonáció.

Népszerű

Mától érvényesek az enyhítések Szerbiában

A járványhelyzet javulásával a köztársasági válságstáb hétfőn döntött a járványügyi intézkedések enyhítéséről, azonban ezt a kormánynak is el kellett fogadnia. Az új szabályok mától léptek hatályba.
Horgos-2

Megnyílik az összes határátkelő

Megnyílik az összes határátkelő Szerbia és Magyarország között - jelentette be Facebook-bejegyzésében Pásztor István. A Vajdasági Magyar Szövetség elnöke azt írja, június 23-ától az összes határátkelő dolgozni fog a két ország között.