Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Szarapka Szabolcs

Migránsválság - az intézmények válasza

2018.10.23
16:34
2018.10.23
17:28
Forrás
Pannon RTV
Ezzel a címmel tartanak konferenciát Zomborban a tartományi jogvédő iroda szervezésében.

A kétnapos rendezvényre Bosznia-Hercegovinából, Németországból, Macedóniából és Magyarországról is érkeztek résztvevők.

Pannon RTV/Szarapka Szabolcs

A migránsválság kezeléséról szóló konferencián az állami szervek együttműködésének fontosságát helyezték a középpontba. Többek között a rendőrség, a katonaság, a bíróságok és a szociális központok közös munkáját emelték ki. Gál István a Pécsi Tudományegyetem Büntetőjogi Tanszékének vezetője a migránsválság büntetőjogi kezelésével foglalkozik: „Egyre inkább javulnak a kapcsolatok, és az együttműködés a két ország között e területen is egyre jobb. Láthatóan Szerbia is felismerte azt, hogy ha a magyar határzáron keresztül nem tudnak átjutni az illegális migránsok az Európai Unióba, illetve Horvátországon vagy Bosznián keresztül sem működik ez, akkor ez a probléma Szerbiát egyre inkább érinteni fogja. Tehát közös gondolkodásra, közös lépésekre van szükség.”

Pannon RTV/Szarapka Szabolcs

A résztvevők a 2015-ös menekülthullámra is kitértek. Hangsúlyozták, akkoriban ugyanannyi migráns érkezett Magyarkanizsára, ahány lakosa van a településnek. Ivan Gerginov, a Menekültügyi és Migrációs Biztosság segédbiztosa elmondta, mostanra mérséklődött a menekülthullám: „A befogadóközpontokban 4 ezer személy tartózkodik állandóan, és további 500-600 ember ezeken kívül. A regisztrált személyek számát ebben a pillanatban nem tudom, de ez nem annyira fontos, mivel nem mi vagyunk számukra a végállomás, csak áthaladnak Szerbián. Tehát az idei év eleje óta 3-4 ezer között mozog az itt elhelyezett migránsok száma.”

Pannon RTV/Szarapka Szabolcs

A segédbiztos hozzátette, most napi szinten 30 és 150 között mozog a szerb országhatárt illegálisan átlépők száma.

migránsválság
Zombor

Kapcsolódó tartalmak

Most

12:56, Frissítve: 13:17

Csúcstalálkozó légiriadó közben

Ma is légiriadót rendeltek el Ukrajna egész területén. A háború sújtotta Kijevben uniós csúcstalálkozó zajlik. Újabb Oroszország elleni szankciókról és az Ukrajnát segítő intézkedésekről egyeztetnek az uniós és az ukrán vezetők.
12:42, Frissítve: 12:53

A világ világosságai

A katolikus egyház Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepéről, Jézus templomi bemutatásáról, valamint a megszentelt élet napjáról emlékezett meg február 2-án.

Népszerű

Meghalt egy féléves gyermek

A kuršumlijai Egészségügyi Központ sürgősségi osztályára vitték be, életjelek nélkül volt. A gyermeket előző nap megvizsgálták ebben az egészségügyi intézményben, ahol az illetékesek szerint megfelelő terápiát írtak elő.

Egy fiatal nő harca, hogy újra járni tudjon

Páger Anita 26 éves muzslyai lány egy baleset következtében öt éve mozgássérült. Bekerült a Budi human jótékonysági alapítvány programjába és thaiföldi műtétjére indult gyűjtési akció. Májusig nem egész 16 millió dinárt kellene összegyűjteni.