Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Szarapka Szabolcs

Migránsválság - az intézmények válasza

2018.10.23
16:34
2018.10.23
17:28
Forrás
Pannon RTV
Ezzel a címmel tartanak konferenciát Zomborban a tartományi jogvédő iroda szervezésében.

A kétnapos rendezvényre Bosznia-Hercegovinából, Németországból, Macedóniából és Magyarországról is érkeztek résztvevők.

Pannon RTV/Szarapka Szabolcs

A migránsválság kezeléséról szóló konferencián az állami szervek együttműködésének fontosságát helyezték a középpontba. Többek között a rendőrség, a katonaság, a bíróságok és a szociális központok közös munkáját emelték ki. Gál István a Pécsi Tudományegyetem Büntetőjogi Tanszékének vezetője a migránsválság büntetőjogi kezelésével foglalkozik: „Egyre inkább javulnak a kapcsolatok, és az együttműködés a két ország között e területen is egyre jobb. Láthatóan Szerbia is felismerte azt, hogy ha a magyar határzáron keresztül nem tudnak átjutni az illegális migránsok az Európai Unióba, illetve Horvátországon vagy Bosznián keresztül sem működik ez, akkor ez a probléma Szerbiát egyre inkább érinteni fogja. Tehát közös gondolkodásra, közös lépésekre van szükség.”

Pannon RTV/Szarapka Szabolcs

A résztvevők a 2015-ös menekülthullámra is kitértek. Hangsúlyozták, akkoriban ugyanannyi migráns érkezett Magyarkanizsára, ahány lakosa van a településnek. Ivan Gerginov, a Menekültügyi és Migrációs Biztosság segédbiztosa elmondta, mostanra mérséklődött a menekülthullám: „A befogadóközpontokban 4 ezer személy tartózkodik állandóan, és további 500-600 ember ezeken kívül. A regisztrált személyek számát ebben a pillanatban nem tudom, de ez nem annyira fontos, mivel nem mi vagyunk számukra a végállomás, csak áthaladnak Szerbián. Tehát az idei év eleje óta 3-4 ezer között mozog az itt elhelyezett migránsok száma.”

Pannon RTV/Szarapka Szabolcs

A segédbiztos hozzátette, most napi szinten 30 és 150 között mozog a szerb országhatárt illegálisan átlépők száma.

migránsválság
Zombor

Most

18:01, Frissítve: 19:10

Focizni jó – minden korosztálynak

Családi napot tartott a hajdújárási Vinogradar Futballklub. Az esemény alkalmával a gyerekek mellett a szülők is összemérhettél erejüket a pályán, illetve új tagok felvételére is sor került.
16:14

Öten sérültek meg egy autóbalesetben

Öt személy sérült meg egy autóbalesetben Doljevac környékén ma délután. A Niš-Doljevac autópályán egy belgrádi rendszámtáblájú személygépkocsi ismeretlen okokból lerepült az útról és a védőkorlátba ütközött.

Népszerű

Mától érvényesek az enyhítések Szerbiában

A járványhelyzet javulásával a köztársasági válságstáb hétfőn döntött a járványügyi intézkedések enyhítéséről, azonban ezt a kormánynak is el kellett fogadnia. Az új szabályok mától léptek hatályba.

Két bácsfeketehegyi kamasz fulladt vízbe

Két bácsfeketehegyi fiú belefulladt a Kúla-Kishegyes-csatornába. A 14 és 16 éves fiúk a Szikics és Kishegyes közötti szakaszon fürödtek, ott történt a tragédia - erősítették meg a szerb közmédiának a Szabadkai Rendőrkapitányságon.
Horgos-2

Megnyílik az összes határátkelő

Megnyílik az összes határátkelő Szerbia és Magyarország között - jelentette be Facebook-bejegyzésében Pásztor István. A Vajdasági Magyar Szövetség elnöke azt írja, június 23-ától az összes határátkelő dolgozni fog a két ország között.