Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Szarapka Szabolcs

Migránsválság - az intézmények válasza

2018-10-23
16:34
2018-10-23
17:28
Forrás
Pannon RTV
Ezzel a címmel tartanak konferenciát Zomborban a tartományi jogvédő iroda szervezésében.

A kétnapos rendezvényre Bosznia-Hercegovinából, Németországból, Macedóniából és Magyarországról is érkeztek résztvevők.

Pannon RTV/Szarapka Szabolcs

A migránsválság kezeléséról szóló konferencián az állami szervek együttműködésének fontosságát helyezték a középpontba. Többek között a rendőrség, a katonaság, a bíróságok és a szociális központok közös munkáját emelték ki. Gál István a Pécsi Tudományegyetem Büntetőjogi Tanszékének vezetője a migránsválság büntetőjogi kezelésével foglalkozik: „Egyre inkább javulnak a kapcsolatok, és az együttműködés a két ország között e területen is egyre jobb. Láthatóan Szerbia is felismerte azt, hogy ha a magyar határzáron keresztül nem tudnak átjutni az illegális migránsok az Európai Unióba, illetve Horvátországon vagy Bosznián keresztül sem működik ez, akkor ez a probléma Szerbiát egyre inkább érinteni fogja. Tehát közös gondolkodásra, közös lépésekre van szükség.”

Pannon RTV/Szarapka Szabolcs

A résztvevők a 2015-ös menekülthullámra is kitértek. Hangsúlyozták, akkoriban ugyanannyi migráns érkezett Magyarkanizsára, ahány lakosa van a településnek. Ivan Gerginov, a Menekültügyi és Migrációs Biztosság segédbiztosa elmondta, mostanra mérséklődött a menekülthullám: „A befogadóközpontokban 4 ezer személy tartózkodik állandóan, és további 500-600 ember ezeken kívül. A regisztrált személyek számát ebben a pillanatban nem tudom, de ez nem annyira fontos, mivel nem mi vagyunk számukra a végállomás, csak áthaladnak Szerbián. Tehát az idei év eleje óta 3-4 ezer között mozog az itt elhelyezett migránsok száma.”

Pannon RTV/Szarapka Szabolcs

A segédbiztos hozzátette, most napi szinten 30 és 150 között mozog a szerb országhatárt illegálisan átlépők száma.

migránsválság
Zombor

Most

16:39, Frissítve: 16:45

Brnabić Lajčakkal egyeztetett

Miroslav Lajčakkal, a Belgrád és Pristina közötti párbeszédért felelős uniós különmegbízottal találkozott ma Ana Brnabić szerb kormányfő.

Népszerű

Orosz bolt nyílt Szabadkán

Az átadót követően azonnal birtokukba vehették a vásárlók az üzletet. Az orosz tulajdonban lévő Svetoforban többnyire tisztálkodási szerek, élelmiszer és konyhai eszközök kaphatók.