Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Mikortól érdemes hangszert adni a gyerekek kezébe?

2023.03.23
21:12
Forrás
Pannon RTV
A magyarkanizsai Alapfokú Zeneiskolát 1952-ben alapította a zentai Járási Népbizottság, viszont 1958-tól folyamatos a működése.

Jelenleg is több mint 200 diákkal foglalkoznak. Az iskolában a fuvola, a hegedű és a gitár a legközkedveltebb hangszer, viszont emellett még zongorán, harmonikán, gordonkán és klarinéton is tanulhatnak, de a diákoknak lehetőségük van magán énekórákat is venni.

A zenetanulás számos pozitív hatással jár. Fejleszti a koncentrációt, a logikát, az együttműködést, emellett pedig kitartásra és fegyelmezettségre nevel. Bővíti az általános műveltséget, és segít az érzelmek kifejezésében - vallják az idejáró gyerekek.

Ottjártunkkor is nagyban zajlott a tanítás. Az egyik teremben a legkisebbeket, játékos formában vezették be a zene világába, míg a másik termekben próbáltak. A kisebbek furulyáznak, majd ezt követően tudásukhoz mérten, tanáraik segítségével más-más hangszert is megtanulnak megszólaltatni. Az egyik legközkedveltebb a gitár, ami főleg a fiúk körében népszerű, de a hegedű is egyre elterjedtebb. Berec Katinka hegedűt tanít, jelenleg 14 gyereknek, melynek több, mint fele versenyre készül, négy gyermek pedig a zenei középiskolában készül továbbtanulni.

A zene minden korosztály számára fontos. Ezért is érdemes időben elkezdeni. Óvodás korban játékosan, majd szépen lassan megmutatni a zenevilág legszebb szegmenseit – vallja Asztalos Alfréd klarinétszakos tanár.

A zeneiskolába 215 gyermek jár. A csoportos tanítás már kiskorban kezdetét veszi. Először a hangszer nélküli előkészítőbe járnak a legkisebbek, majd ezután következhet a hangszeres oktatás. Ezen kívül a tanulók különböző kamara csoportokban, illetve zenekarban és kórusban is muzsikálnak. Évente több hangversenyt szerveznek gyerekeknek, szülőknek, polgároknak.

A zeneiskolát a legjobb a tanév elején elkezdeni, amikor is a gyermek az alapoktól kezdi az oktatást és a tanároknak is lehetőségük van úgy kialakítani a csoportokat és a tanórákat, hogy a gyermek a számára legmegfelelőbb körülmények között tanuljon.

Zeneiskola

Most

Népszerű