Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Bárdos Orsolya

Milyen lesz az idei bortermés?

2022.01.22
15:33
2022.01.23
11:15
Forrás
Pannon RTV
Január 22-e, Vince napja egy jeles nap a borászok és borkedvelők számára, ugyanis ezen a napon jósolják meg a termés minőségét. Ha megcsordul Vince, tele lesz a pince - tartja a mondás. Ez ma be is következett, így a termelők jó hozamra számítanak.

Szent Vincéhez kötődik a Vince-napi vesszővágás, amit Radanovácon is megejtettek. Bóni László borász tanyáján gyűltek össze Vince-napra a szőlő- és borkedvelők. A vesszővágás mellett kolbászt is akasztottak a tőkékre és borral is meglocsolták. Ugyanis a hagyomány szerint ez is hozzásegít a jobb termés eléréséhez. Kenderesi Géza, borlovag, Szabadka: „Locsoljuk azért, hogy több nedvességet kapjon, és a termést növeljük. Ugyan úgy a kolbász irritálja kicsit az éhségét, hogy legyen szőlő.”

Pannon RTV/Bárdos Orsolya

A Vince-napi időjárás is befolyásolja a szüretet, hiszen ha ezen a napon csapadékos az idő, akkor sok bor lesz, viszont ha száraz, a pince üres marad. Mivel a szombati időjárás csapadékosra sikeredett és az ereszekről is csurgott a víz, így a szőlészek bizakodva tekintenek a jövőre. Bálint Ákos, főtitkár, Szent Orbán Borlovagrend, Horgos: „Csordult a Vince, csöpögött az eresz, úgyhogy bizakodunk. A hagyomány, amit mond: ha csorog a Vince, tele lesz a pince. Ez már teljesült az idei évre.”

Pannon RTV/Bárdos Orsolya

A borlovagok közös célja a szőlészeti és borászati kultúra ápolása, a hagyományok megőrzése. Bóni László, borász: „Ez egy igen fontos esemény a borász életében, hiszen az új évben először kerül igazán kapcsolatba a szőlővel. Itt most még csak találgatni lehet, mivel a szeszélyes időjárás nagyon sokszor keresztbe húzza a számításainkat, de bizakodásra ad reményt, hogy ha az indulás jó akkor reméljük, hogy az év vége is, a termés is jó lesz.”

A vesszővágás mellett több babona is fűződik január 22-éhez. Az egyik például a borfogyasztáshoz kapcsolódik. Ezen a napon sok bort kell inni ahhoz, hogy bő legyen a termés.

Vince-nap
borászat
Szent Vince napja
borlovag
Radanovác

Most

17:07, Frissítve: 19:56

A boroké és a halaké volt a főszerep Horgoson

Minőségi borok, ízletes halételek várták a látogatókat szombat délután Horgoson. A Proleter Horgászegyesület halászléfőző versenyt szervezett, a Szent Orbán Borlovagrend pedig borkóstolással várta az ínyenceket.

Népszerű

Ítéletidő volt Vajdaságban tegnap este

Jég is esett több településen. Néhol annyira felgyülemlett az esővíz, hogy autóval is nehezen lehetett közlekedni. Az előrejelzések szerint a hétvégén is esős, felhős időjárás várható térségünkben.

Miből mennyit vihetünk magunkkal külföldre?

Hamarosan elkezdődik a nyári szabadságok ideje. Utazásunk előtt jó tudni, hogy külföldi nyaralásunk során milyen értékben vihetünk magunkkal készpénzt és egyéb dolgokat úgy, hogy ne büntessen meg bennünket a szerb vámhivatal.