Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Milyen változások várhatók a személyi igazolványok esetében?

2021.05.27
11:14
2021.05.27
11:40
Forrás
Szerbiai RTV
A személyi igazolványokra vonatkozó törvény szerepel a köztársasági parlament napirendjén. Valentina Vulić, a Belügyminisztérium illetékes munkatársa a Szerbiai RTV műsorában beszámolt a várható változtatásokról.

Elmondta, a csip nélküli személyi okmányt az eddigiekhez hasonlóan továbbra is le kell cserélni, ha fontos adat változik, például a lakcím. A csippel rendelkező személyi okmányok esetében a címmódosítás továbbra is a csipen keresztül zajlik, vagyis nem kell lecserélni magát a kártyát.

Az új törvény hozadéka lenne, hogy ezentúl a személyi igazolvány elvesztését nem kellene a Hivatalos Közlönyben megjelentetni, csak a rendőrségen. Ez 800 dinárral csökkentené az eljárás költségét.

Szintén újdonságnak számítana annak a lehetősége, hogy az állampolgárok elektronikus aláírás, illetve elektronikus azonosítás szolgáltatást is igényelhetnek az igazolványukhoz. Ennek köszönhetően a Belügyminisztériumhoz intézett kérvényeket otthonról is lehetne intézni.

Pannon RTV/Huszár Krisztián

Jelenleg egyébként lehetőség van az útlevelek gyorsított megszerzésére is. Azok, akik igazolni tudják, hogy sürgősen szükségük van az úti okmányra, például sürgős műtét, vagy hivatalos út miatt, azok 48 órán belül megkaphatják az új útlevelet. Ha nincs ilyen jellegű igazolásuk, akkor is kérvényezhetik a gyors eljárást, viszont ebben az esetben a 3600 dináros alapösszegen felül 5 ezer dinárt kell fizetniük.

személyi igazolvány
törvénymódosítás

Most

21:29, Frissítve: 21:37

Ötödször ismételték meg a szavazást

617-en adták le voksukat Veliki Trnovac település hatos számú szavazóhelyén a csütörtök esti előzetes eredmények szerint. Itt ötödször ismételték meg a szavazást.
18:55, Frissítve: 19:43

Három vajdasági díjazott az Életmese-pályázaton

Három vajdasági díjazottja lett az idei Életmese-pályázatnak, amelynek díjátadóját ma tartották a magyar Országházban. A pályázatot 14 évvel ezelőtt indították el azzal a céllal, hogy megőrizzék a családtörténeteket szerte a Kárpát-medencében.
18:29

Egy kis deszka is menthet életet

A frissen kirepült fecskék és más kismadarak eleinte ügyetlenek és hamar képesek beleesni egy medencébe, vagy vízgyűjtőbe - hívja fel a figyelmet a Mályi Madármentő Állomás.

Népszerű

Apa és négy gyerek – segítsünk a Vranka családnak

Segítségre szorul a szabadkai Vranka család. Az apa egyedül neveli négy gyermekét. A szerény körülmények között élő öttagú családnak leginkább élelmiszerekre, tisztálkodási szerekre, valamint építőanyagokra lenne szükségük.

Betakarítják az illegálisan vetett gabonát

Törökbecsén újra betakarítják az illegális terméshozamot az állami tulajdonban lévő földterületekről. A bánáti községben 2016-tól gyűjtik be a terményt azzal a céllal, hogy ily módon fékezzék meg a föld törvénytelen használatát.