Ugrás a tartalomra
Tanjug/AP Photo/Rick Bowmer

Minél előbb jelentkezzen, aki a koronavírus tüneteit érzi magán

2020-07-09
11:17
2020-07-09
15:11
Forrás
Pannon RTV
A szolgálatot teljesítő orvosok arra kérik a lakosokat, hogy ne a koronavírus tüneteinek megjelenése után három-négy nappal jelentkezzenek az illetékeseknél, amikor már a szövődmények is megjelennek.

Több mint húsz községben és városban van érvényben rendkívüli helyzet Szerbiában a koronavírus-járvány miatt. A legsúlyosabb helyzet továbbra is a fővárosban van a szakértők szerint, de Nišben, Kragujevacon és Kruševacon is komoly a helyzet. A szakértők arra figyelmeztetnek, hogy havonta számítani lehet a vírus ilyen jellegű fellángolására, amennyiben a megelőzőintézkedéseket nem tartják be a polgárok. Szerintük elképzelhető ősszel egy jóval tömegesebb megbetegedési hullám is.

A szolgálatot teljesítő orvosok arra kérik a lakosokat, hogy ne a koronavírus tüneteinek megjelenése után három-négy nappal jelentkezzenek az illetékeseknél, amikor már a szövődmények is megjelennek - erről Dr. Aleksandar Stojanović beszélt a Szerbiai RTV műsorában. A belgrádi Palilula Egészségház igazgatója kiemelte: „Enyhén növekedett a tesztelt személyek száma, közeledünk a napi 300 tesztelt emberhez, ami igazán nagy számú megbetegedést jelent. Lázzal és más tünetekkel jönnek, például hallás-, ízlelés- és szaglásvesztéssel, kétoldali tüdőgyulladással, hányingerrel és hasmenéssel.”

Fotó:Tanjug/Sava Radovanovic

Dr. Predrag Kon járványügyi szakorvos aggodalmának adott hangot, miszerint ha a meghozott intézkedéseket nem tartják tiszteletben a lakosok, akkor akár havonta is megugorhat a vírussal megfertőződök száma. A szerb közmédia reggeli műsorában hozzátette, fennáll a veszélye annak, hogy ősszel egy hatalmas hullámmal kell szembenézni. A fertőzésmegelőzés jelenleg a legfontosabb, ezért mellőzni kell az ünnepségeket és a gyülekezést.

„Tiltottak a kontaktusok. Én ezt már korábban is mondtam. A kontaktusok tilalmát tudatosítani kell az emberekkel. Ami a maszkok viselését illeti zárt térben, aki ezt megszegi, az komoly veszélynek teszi ki saját és mások egészségét. Ez pedig egy olyan dolog, amivel most találkozunk. Ez korábban azért nem volt, mert nem tudtunk róla. Ezek a legújabb kutatások eredményei, amennyiben mindenki maszkot hord, a fertőzés valószínűsége mindössze egy százalék.”

Dr. Kon arról is beszélt, hogy Belgrádban súlyos, esetenként rendkívülinek is nevezhető a helyzet, az előző napokban mintegy 1500 beteget ápoltak a kórházakban. A Štark Aréna kórházzá alakításával és a Banjica Ortopédiai és Sebészeti Intézet Covid-kórházzal csupán néhány napra elegendő kapacitást hoztak létre. Kon hozzátette, ezt tovább súlyosbítja az a tény is, hogy a betegség lábadozási ideje hosszú, átlagosan három hét, de egyes esetekben ez elérheti a hat hetet is.

koronavírus
koronavírus-járvány

Most

16:48, Frissítve: 17:00

Jövő héten is kánikula lesz

Folytatódik a kánikula a jövő héten is térségünkben - olvasható a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet honlapján. Tegnap 36,7 Celsius-fokot mértek Budakalászon.

Népszerű

Ítéletidő Bácskában

Szabadkát nem sokkal 20 óra előtt érte el a vihar. Egyes helyi közösségekben nagy mennyiségű jég esett.