Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Mivel fűtsünk?

2021.02.04
21:57
2021.02.04
22:40
Forrás
Pannon RTV
A fűtési idény kezdetével egymás után érkeznek a jelentések a levegő rossz minőségéről, a riasztó mutatókról Szerbia-szerte. Ez alól a vajdasági települések sem képeznek kivételt.

Faluhelyen inkább a házak kéményeiből áradó füstöt lélegezhetjük be, a városokban pedig az ipar, a közlekedés és a távfűtés rontja a levegőt.

Pannon RTV

Vajdaság-szerte elterjedt még a fával és kisebb mértékben a szénnel való tüzelés is. Elsősorban a kisebb települések, valamint a kül- és kertvárosok házainak kéményeiből láthatunk felszálló füstöt.

A füst a kora reggeli vagy az esti órákban a kifejezettebb, amikor begyújtanak az emberek. Emellett az időjárási viszonyok, valamint az égetett anyagok is kihatnak a füst mennyiségére és jellegére.

Pannon RTV

Fát, szenet, pelettet és egyebeket használnak központi fűtésre is, de a gáz is elterjedt a családi házakban is. Azonban a városokban, pontosabban a tömbházakban a fűtés a városi távfűtőművek hálózatán keresztül működik.

A távfűtőművek környezeti hatása nagyban függ a felhasznált fűtőanyagtól. A szén és a fűtőolaj például nagy mértékben szennyezik a levegőt. 

Pannon RTV

Az energiahatékonysághoz, ezáltal a környezettudatossághoz is nagymértékben hozzájárul a jó szigetelés is. Az új épületek már az energiatakarékosság jegyében épülnek, de a régieknél általában ebbe további pénzt kell fektetni.

Pannon RTV

Egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek felénk is a hőpumpák. Hosszútávú befektetésként térnek át rá háztartások, de ez is inkább a családi házak jellemzője.

Vajdaság számos településén gondot jelenthet a hőpumpák által használt kútvíz minősége, pontosabban a víz magas vastartalma. Ez korlátozhatja a pumpák működését. Ami ennél azonban fontosabb tényező, az a rendszer a beszerzése és beszerelése.

Pannon RTV

A környezetbarát, kibocsátásmentes technológiák, úgy ipari mint otthoni szinten, elsősorban pénzbe kerülnek, a lakosság nagy részénél pedig az anyagiak jelentik az elsődleges szempontot. Habár hosszútávon kifizetődik befektetni modern kályhákba, pumpákba vagy akár napelemekbe és jó hőszigetelésbe is, az ilyen mértékű kezdeti befektetéseket nem mindenki engedheti meg magának.

füst
fűtés
tél
tűzifa
gáz

Most

18:42, Frissítve: 18:48

Elhunyt Đorđe Marjanović

A 90 éves énekes a szerb média értesülései szerint a koronavírus szövődményeibe halt bele. Lélegeztetőgépre volt kötve, az orvosok több napja harcoltak az életéért, de nem sikerült megmenteniük.
16:27, Frissítve: 18:07

Ünnepelnek a tordaiak

A falu újratelepítésének a 245. évfordulója jegyében - de a járványhelyzet miatt, a megszokottnál szerényebben – ünnepelik Tordán a templombúcsút és a falunapot. A tavalyihoz képest idén már több vendég érkezett a hétvégén a bánáti faluba.

Népszerű

Megszületett Dér Heni gyermeke

Megszületett Dér Heni és Bakos Gergely első gyereke. A szülés ma reggel indult be, mostanra pedig a kisfiuk, Bendegúz is megérkezett.

Megtartották az év első vásárát Topolyán

A december 9-én bevezetett rendkívüli állapot óta a bácskai településen eddig nem tartották meg a közkedvelt vásárt. Miután feloldották a rendkívüli állapotot, a hagyományosan minden hónap második vasárnapján megtartott vásár most újra benépesült.