Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Szalai Adrián

Most az orvos jött a páciensekhez Bezdánban

2023.02.08
13:55
2023.02.08
17:50
Forrás
Pannon RTV
Ultrahangvizsgálatok, teljes vérkép készítése, cukorbetegek ellenőrzése, EKG-vizsgálat - ezeket a vizsgálatokat végezték Bezdánban a zombori Dr. Đorđe Lazić Egészségház szakorvosai egy új program keretében.

Az intézmény a tartománytól egy mobil ultrahang gépet, Zombor Várostól pedig egy mentőautót kapott, így elindulhatott a program, amellyel közelebb viszik az eszközöket és a szakembereket a betegekhez. Hetente egyszer vonulnak ki egy Zomborhoz tartozó településre.

Folyamatosan érkeztek a betegek a bezdáni egészségház épületébe. A zombori Dr. Đorđe Lazić Egészségház programjára nagy igény mutatkozott. A helyieknek nagy könnyítést jelent, hogy a szükséges vizsgálatokra nem kell Zomborba utazniuk. Most az orvos jött a pácienshez.

Hatala Ilona, Bezdán: „Nagyon, nagyon örülök, hogy nem kell utaznom. Gyengénlátó vagyok, engem kísérni is kell, egyedül nem merek útnak indulni. Ideális dolog. Bármi lesz, én mindenre eljövök.”

Ez egy mobil ultrahang. Ennek köszönhetően a Zomborhoz tartozó településeken is tudnak ultrahangvizsgálatokat végezni. A zombori egészségház az utóbbi két évben nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy a hozzá tartozó falusi rendelőket jobban ellássák felszereléssel, valamint hogy képezzék a kádert - mondta dr. Úri Emese, a Dr. Đorđe Lazić Egészségház igazgatója.

„Zombor város egy betegszállító kocsit vásárolt az egészségház számára, amelyet tulajdonképpen arra használunk, hogy az eszközöket kiszállítsuk, szükség szerint a pácienseket, akik mozgásképtelenek, az egészségházakba. Itt elsősorban falusi egészségházakra gondolunk, tehát tulajdonképpen közelebb hozzuk a diagnosztikát, az eszközöket, a szakembereket a betegekhez. Ugyanakkor, aminek különösen örülünk, hogy a fiatal kollégák kifejezetten érdekeltek abban, hogy továbbképezzék magukat és erre is előre láttunk eszközöket.”

Itt pedig a cukorbetegek speciális lábvizsgálata zajlott. Ezzel időben fel tudják mérni a cukorbetegek állapotát. Zombor önkormányzata és a zombori egészségház nagyon jól együtt tud működni - mondta Zombor Városi Tanácsának egészségüggyel megbízott tagja, Antonija Nagy Kosanović.

„Ennek a gyümölcse az is, hogy el tudtuk indítani ezt a programot, aminek a célja, hogy itt sokkal jobb feltételek mellett végezhetőek el a vizsgálatok, azok az emberek számára, akiknek fontos a vizsgálat, mivel tudjuk, hogy a falvakban nagyrészt idősebb emberek élnek és azok, akik szociális helyzetűek, és nem tudnak bejutni úgy Zomborba a vizsgálatokra, vagy nagyon sokáig kell valamilyen vizsgálatra várniuk, ezért úgy beszéltük meg, hogy ki tudjuk hozni azzal a mentőautóval, amit tavaly vásárolt a város a felszereléseket és így, szakemberek, orvosok, akik erre vannak képezve különféle vizsgálatokat tudnak elvégezni.”

A program szerint minden héten egy helyre, először a nagyobb településekre települnek ki, utána szükség szerint a kisebb falvakba is szeretnének eljutni. Igény szerint pedig Bezdánba is visszatérnek majd.

A legelső vizsgálatok a programon belül Bezdánban ma kezdődtek, a következő héten, kedden pedig Sztapár településre látogatnak el, azonban nagyon fontos, hogy csak azok a betegek mehetnek, akik beutalót kapnak a háziorvosuktól ezekre a vizsgálatokra.

Bezdán
szűrővizsgálatok
Úri Emese
Dr. Đorđe Lazić Egészségház

Kapcsolódó tartalmak

Most

16:27, Frissítve: 16:57

Új kutat fúrnak Csantavéren

A régiek már elavultak, ezért december óta egy újat fúrnak, amely beüzemeltetése a nyár végén esedékes. A helyieknek egyébként szerencséjük van, mert a település talajában jó minőségű vízre lehet bukkanni, amely nem tartalmaz arzént.
15:02, Frissítve: 16:24

Emberek a kulisszák mögött

Renata Rudićtyal, a szabadkai Szabadegyetem oktatási programszervezőjével beszélgetett a Kortárs Galéria munkatársa, az emberek a kulisszák mögött című beszélgetős esten.
14:52, Frissítve: 16:25

Orvoshiánnyal küzd Magyarkanizsa község

Egyebek mellett erről is szó esett a Községi Képviselő-testület mai ülésén. Elfogadtak továbbá egy rendeletjavaslatot, amely az Európai Charta esélyegyenlőségi akciótervének helyi szintű megvalósítását irányozza elő.

Népszerű

Tömegbaleset Szabadkánál - VIDEÓ!

A baleset a Topolya és az észak-bácskai város közötti úton történt, a szakaszt teljesen lezárták. A szerencsétlenséget az orkán erejű széllökések miatt kialakult porvihar okozta.