Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Dobó Krisztián

Nagyszerű eredményt értek el a vajdasági diákok az Edu Robotics Cup informatikai versenyen

2020-12-30
19:51
2020-12-30
20:00
Forrás
Pannon RTV
Ennek díjkiosztóját tartották ma a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karon. A megmérettetésre mintegy 130 csapat jelentkezett, köztük 63 vajdasági.

Az eseményt a magyarországi Edutus Egyetem hirdette meg, a vajdasági partner pedig az MTTK volt. A koronavírus-járvány miatt idén az online térben szervezték meg a vetélkedőt.

A Junior Edu Robotics Cup összesített győztese a magyarkanizsai Beszédes Lego Team lett. A Beszédes József Mezőgazdasági és Műszaki Iskolaközpont diákjai robot edzőtársakat készítettek - mondta Balog Kornél, az egyik csapattag: „Amelyeknek fő célja az, hogy motiváljanak minket az edzésre. Mivel úgy tapasztaltuk, hogy a karantén ideje alatt nagyban csökkent a kedvünk az edzéshez. Úgy véltük, hogy ez hasznos dolog lenne.”

Pannon RTV/Dobó Krisztián

A versenyfeladatok kidolgozására két hét állt rendelkezésre - mondta Námesztovszki Zsolt, a World Robot Olympiad szerbiai koordinátora: „A négy kategóriából három helyen született vajdasági siker, tehát vajdasági csapatok lettek az első helyezettek.”

A vajdasági magyar oktatás minőségének javítását tartja az egyik legfőbb feladatának Vicsek Annamária, oktatási államtitkár: „A WRO akármennyire is nem a klasszikus értelemben vett oktatáshoz fűződik, viszont a gyerekeinknek a tehetsége, az informatikai tudása, de azt hiszem, hogy a kreativitása is nagyon szépen előjött a pályamunkákon.”

Pannon RTV/Dobó Krisztián

Ez a verseny összefogta a Kárpát-medencei magyarság fiataljait - hangsúlyozta beszédében Hajnal Jenő, az MNT elnöke: „Nagyon büszke vagyok a vajdasági magyar fiatalokra, hogy ők helytálltak, jelen voltak, és így az anyaország és Vajdaság versenyében olyan kiváló eredményt tudtak felmutatni, amiről álmodni sem mertünk.”


Amikor egy ilyen kezdeményezés mellé odaáll az ember, akkor a benne lévő értéket próbálja erősíteni - fogalmazott Pásztor István, a VMSZ elnöke, aki egyben a verseny fővédnöke is: „Az volt a meggyőződésünk, hogy nemcsak a művészetek terén, hanem a műszaki tudományok terén, a reál tudományok terén is vannak tehetséges embereink, tehetséges gyerekeink. Vannak olyan felkészült pedagógusok, akik foglalkoznak velük. Ez egy kiváló alkalom volt arra, hogy mindez megmutatkozzon.”

Pannon RTV/Dobó Krisztián

Az eseményen jelen volt még mások mellett Szögi Zoltán is. A WRO versenyek magyarországi főszervezője arról beszélt, hogy a versenyzők jól alkalmazkodtak a járványhelyzethez. Reményét fejezte ki, hogy a jövőben pedig már a személyes találkozásokra is lehetőség lesz.

Edu Robotics Cup
Pásztor István
Vicsek Annamária

Most

Népszerű

Orosz bolt nyílt Szabadkán

Az átadót követően azonnal birtokukba vehették a vásárlók az üzletet. Az orosz tulajdonban lévő Svetoforban többnyire tisztálkodási szerek, élelmiszer és konyhai eszközök kaphatók.

Halálos közúti baleset Topolyánál

A szerencsétlenség szerda este fél nyolckor történt Topolya bejáratánál, egy kombi hátulról egy kapcsolható eszközt húzó traktornak ütközött.

Üresen állnak a zentai árupiac standjai

Kedd óta üresek a zentai árupiac asztalai. Az árusítók beszüntették a munkát. Ennek több oka is van. Az ügyben megszólalt a piacot üzemeltető vállalat igazgatója is.

Megtalálták az eltűnt niši fiú holttestét

A rendőrség nem adott hivatalos közleményt a halott személyét illetően, viszont a Szerbiai RTV azt írja, Jovan Veselinović anyja megerősítette, hogy az eltűnt fiára találtak rá.