Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Dobó Krisztián

Nagyszerű eredményt értek el a vajdasági diákok az Edu Robotics Cup informatikai versenyen

2020.12.30
19:51
2020.12.30
20:00
Forrás
Pannon RTV
Ennek díjkiosztóját tartották ma a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karon. A megmérettetésre mintegy 130 csapat jelentkezett, köztük 63 vajdasági.

Az eseményt a magyarországi Edutus Egyetem hirdette meg, a vajdasági partner pedig az MTTK volt. A koronavírus-járvány miatt idén az online térben szervezték meg a vetélkedőt.

A Junior Edu Robotics Cup összesített győztese a magyarkanizsai Beszédes Lego Team lett. A Beszédes József Mezőgazdasági és Műszaki Iskolaközpont diákjai robot edzőtársakat készítettek - mondta Balog Kornél, az egyik csapattag: „Amelyeknek fő célja az, hogy motiváljanak minket az edzésre. Mivel úgy tapasztaltuk, hogy a karantén ideje alatt nagyban csökkent a kedvünk az edzéshez. Úgy véltük, hogy ez hasznos dolog lenne.”

Pannon RTV/Dobó Krisztián

A versenyfeladatok kidolgozására két hét állt rendelkezésre - mondta Námesztovszki Zsolt, a World Robot Olympiad szerbiai koordinátora: „A négy kategóriából három helyen született vajdasági siker, tehát vajdasági csapatok lettek az első helyezettek.”

A vajdasági magyar oktatás minőségének javítását tartja az egyik legfőbb feladatának Vicsek Annamária, oktatási államtitkár: „A WRO akármennyire is nem a klasszikus értelemben vett oktatáshoz fűződik, viszont a gyerekeinknek a tehetsége, az informatikai tudása, de azt hiszem, hogy a kreativitása is nagyon szépen előjött a pályamunkákon.”

Pannon RTV/Dobó Krisztián

Ez a verseny összefogta a Kárpát-medencei magyarság fiataljait - hangsúlyozta beszédében Hajnal Jenő, az MNT elnöke: „Nagyon büszke vagyok a vajdasági magyar fiatalokra, hogy ők helytálltak, jelen voltak, és így az anyaország és Vajdaság versenyében olyan kiváló eredményt tudtak felmutatni, amiről álmodni sem mertünk.”


Amikor egy ilyen kezdeményezés mellé odaáll az ember, akkor a benne lévő értéket próbálja erősíteni - fogalmazott Pásztor István, a VMSZ elnöke, aki egyben a verseny fővédnöke is: „Az volt a meggyőződésünk, hogy nemcsak a művészetek terén, hanem a műszaki tudományok terén, a reál tudományok terén is vannak tehetséges embereink, tehetséges gyerekeink. Vannak olyan felkészült pedagógusok, akik foglalkoznak velük. Ez egy kiváló alkalom volt arra, hogy mindez megmutatkozzon.”

Pannon RTV/Dobó Krisztián

Az eseményen jelen volt még mások mellett Szögi Zoltán is. A WRO versenyek magyarországi főszervezője arról beszélt, hogy a versenyzők jól alkalmazkodtak a járványhelyzethez. Reményét fejezte ki, hogy a jövőben pedig már a személyes találkozásokra is lehetőség lesz.

Edu Robotics Cup
Pásztor István
Vicsek Annamária

Most

16:29, Frissítve: 17:14

Egyéves a Vajdasági jótékonysági licitcsoport

A Facebookon fellelhető oldalon már számos beteg gyermek és felnőtt gyógyulását segítették az alapítók és minden ember, aki licitre ajánlott fel bármit, vagy akár csak egy vásárlással hozzájárult a rászorulók megsegítéséhez.
16:04, Frissítve: 17:31

16. Öko kamp tábor - Újra együtt!

A szenttamási Gyöngy, a Fejlődésben Lemaradt Személyek Egyesülete újra megszervezte a nagy népszerűségnek örvendő Öko-kamp tábort a kiserdei stadion mögötti téren.
15:34, Frissítve: 16:14

Ismét tombol a kánikula

A legmelegebb időszakot éljük át ezen a nyáron, és ez a hőhullám egy kicsit tartósabb lesz - mondják a szakemberek.

Népszerű