Ugrás a tartalomra

Napnyugtakor kezdődik a zsidó vallás egyik legnagyobb ünnepe

2023.09.24
16:29
2023.09.24
16:41
Forrás
Szerbiai RTV
A Jom-kippur, a bűnbánás és az engesztelés napja, amit a magyarok az egész napos böjt miatt hosszú napnak is neveznek.

Ez az ünnep arra emlékeztet, hogy senki sem bűntelen. A zsidóság ilyenkor huszonöt órát tölt el teljes böjtben, étel és ital nélkül. A Jom-kipurt megelőző napon bőségesen kell étkezni, nehogy az éhség érzete túlzottan zavarja az áhítatot, de csak könnyű ételeket szokás fogyasztani. Az ünnep előtt és ezen a napon az emberek békét kötnek, bocsánatot kérnek egymástól, ha korábban valamivel megbántották a másikat. Imáikkal is a megbocsátásra intenek. Az engesztelés napján az alkalomhoz illő viselet a fehér, mint a tisztaság szimbóluma, és ilyenkor nem viselnek bőrből készült lábbelit. A Jom-kippur jelentőségét mutatja, hogy a hívő zsidók egy teljes hónapot, és még tíz napot szentelnek a felkészülésre, az ünnepet mintegy felvezeti a zsidó újév, a ros hásáná.

zsidó
vallás
ünnep
Jom-kippur

Most

15:40, Frissítve: 16:02

Helyi alapanyagokból helyi termékek

Hagyományos karácsonyi kiállítás, helyi termékek bemutatója, nemzetközi pálinkafesztivál, vajdasági kulináris és élelmiszeripari kiállítás, mesterségek bemutatója és gépkiállítás. Mindez egy rendezvényen belül - elkezdődött a 7. Zentai Gazdanapok.
15:29, Frissítve: 15:36

Molnár Judit érdemelte ki a Kosztolányi-díjat

A magyar ügy érdekképviseletében tett fáradhatatlan munkájáért a felvidéki Molnár Judit, a Ma7 médiacsalád főszerkesztője kapta a Kosztolányi-díjat a III. Kárpát-medencei Magyar Médiatalálkozón Visegrádon.
14:01, Frissítve: 16:19

Erős emberek versenyeztek Magyarkanizsán

Minden erejükre szükségük volt azoknak a résztvevőknek, akik indultak a II. Karácsonyi Kupa elnevezésű felhúzó versenyen. Ez az erőemelés harmadik gyakorlata és kétségtelenül a legnehezebb. A legtöbb résztvevőnek sikerült rekordot döntenie.
13:30, Frissítve: 13:38

Átérezni a Himnusz és a Szózat lelkületét

25. alkalommal szervezte meg az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesülete a Himnusz és Szózat szavalóversenyt. A megmérettetésnek a Szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar adott otthont.
13:22, Frissítve: 16:28

Egységes fordítások Vajdaságban

Ezzel a címmel tartott fordítástudományi konferenciát a Magyar Nemzeti Tanács Szabadkán. Az előadók személyes tapasztalatokat osztottak meg egymással, valamint a vajdasági fordítástudomány aktuális kérdéseit is megvitatták.

Népszerű

Elhunyt Guba Éva, a Pannon RTV újságírója

Kollégánk hosszabb ideig tartó betegség után ma hunyt el - tudatta szerkesztőségünkkel családja. Guba Éva 2020 óta volt a Pannon RTV munkatársa, mint Tisza-menti tudósító.

Itt a disznótorok ideje - Megéri-e böllért fogadni?

A hideg idő beköszöntével elérkezett a disznótorok ideje. Legalábbis ott, ahol még éltetik ezt a hagyományt. Ma már a falvakban is egyre kevesebben döntenek a disznóvágás mellett, aminek több oka is van.