Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Huszár Dániel

Ne féljetek! Biztonság félelem idején - útikalauz nehéz időkre

2023.02.18
12:17
2023.02.18
16:06
Forrás
Pannon RTV
A modern ember félelmeiről és szorongásairól, valamint azok leküzdéséről szervezett ismeretterjesztő és interaktív napot a Keresztény Értelmiségi Kör Szabadkán.

A Ne féljetek! Biztonság félelem idején - útikalauz nehéz időkre címmel két előadást hallhatott a szinte egész Vajdaságból érkező közönség. Klinovszky Andrea és Tóth Ernő előadására mintegy 80 érdeklődő volt kíváncsi.

Közös imával kezdődött Szabadkán a Keresztény Értelmiségi Kör rendezvénye. Az oromhegyesi Leopold Irén 20 éve szinte minden összejövetelre ellátogat.

„Nagyon értékes előadásokat hallunk a tisztelendő uraktól és mindig tanulunk az előadásokból és lelkileg felfrissít bennünket egy kicsit, ebben a rohanó világban. Olyan kimerültek vagyunk, és itt egy kicsit erőt gyűjtünk a továbbiakhoz.”

Tóth Ernő a félelem kezelését a hit és a kultúra szemszögéből közelítette meg. Dr. Klinovszky Andrea pchihológus pedig a félelem és a szorongás lélektani aspektusairól tartott előadást.

„A stressz, illetve a szorongásaink, a félelmeink megküzdése során a hitünknek, a vallásnak milyen fontos szerepe van. Ez lesz fókuszban. Például megküzdési módok. Szoktuk a pszichológiában azt mondani, hogy a nehézségekkel vagy probléma fókuszúan küzdünk meg vagy érzelem központúan. Nagyon sok kutatással bizonyították azt, hogy a vallásos emberek azok egyszerűbben, gördülékenyebben tudnak túllesni a nehézségeken, mert használnak egy úgynevezett kognitív átkeretezést, ami azt jelenti, hogy egy problémás esetet magasabb szinten értékelnek.”

Vajdaság mintegy 15 településéről érkeztek érdeklődök a Keresztény Értelmiségi Kör évadnyitó rendezvényére. Szabó Károly, a KÉK elnöke elmondta, az összejövetelek célja nemcsak a barátkozás, hanem új ismeretek elsajátítása is.

„Elsősorban az edukáció. Arra törekszünk, hogy mindig valami tartalmas programot tudjunk biztosítani az embereknek, ami természetesen valahogy kötődik a valláshoz is.”

A KÉK következő összejövetelét a nagyböjt idején tartja, de szerveznek zarándoklatokat és kötetnek találkozókat is, amelyek célja a barátkozás.

Keresztény Értelmiség Kör
Szabó Károly
Klinovszky Andrea

Kapcsolódó tartalmak

Most

21:21

A költő mögött az ember

Osztovits Szabolcs magyarországi művészettörténész Petőfi a magán-és közéletben címmel tartott előadást a VM4K-ban a Csütörtök esték programsorozat részeként.
20:29

Petőfi Júliának rappelt

A VM4K programsorozatához az Újvidéki Művészeti Akadémia Tenyértársulata is csatlakozott. Az ő Petőfijük 45 percben friss, újszerű módon közelít a költőóriáshoz. Öten öt részletben és öt városban villantják fel Petőfi életének főbb állomásait.

Népszerű

Lövöldözés Zomborban

Lövöldözés volt Zomborban, két rendőr is megsérült. A közmédia cikkében az áll, hogy a rendőröket családon belüli erőszakos esethez riasztották.

Ákos koncert a Nyárhangoló Fesztiválon

Palicson ad koncertet Ákos, a magyar könnyűzene egyik legnagyobb alakja. A fellépés a VM4K Nyárhangoló Fesztiváljának része lesz - adták hírül a szervezők az esemény Facebook-oldalán.