Ugrás a tartalomra

Nem ad okot aggodalomra a Tisza vízállása

2024.02.28
16:46
2024.02.28
17:28
Forrás
Pannon RTV
A reggel mért adatok szerint 492 centiméter volt a Tisza vízszintje a hivatalos zentai vízmércénél. Ez nagyjából 150 centiméterrel magasabb az ebben az időszakban átlagosan mért vízállásokhoz képest.

Az elmúlt hetekben kisebb áradás volt megfigyelhető a Tiszán, viszont a medréből nem lépett ki, és azóta már apadásnak is indult a folyó, igaz most is magas a vízállása. Véber József, halász, Ada: „Most, hogy lassan jön a tavasz, jobb volna az áradás, a régi halászok mindig azt mondták, hogy áradáskor több halat lehet fogni, sajnos ma már az is előfordul, hogy olyankor sem lehet fogni egy darab halat sem.”

A Tisza vízszintje átlagosan áprilisiban és májusban a legmagasabb. A valaha mért legmagasabb érték 2006 áprilisában volt, amikor a zentai vízmérce 926 centimétert mutatott. Kalmár Urbán Éva, Zenta: „Az idén egy kicsit korán kezdett a Tisza vízállása nőni, de szerencsére az utóbbi 7-8 évben nem áradt ki túlzottan, ezt azért tudom, mert a Csárdánál van egy nyaralóm, közvetlenül a part mellett, és nem lenne jó, ha nagyon feljönne.”

A zentai DTD Vízgazdálkodási Vállalat biztosítja a Tisza jobboldali árvízvédelmét több mint 95 km hosszan Magyarkanizsa, Zenta és Ada községekben. Szilágyi Gábor, a zentai DTD Vízgazdálkodási Vállalat műszaki igazgatója: „A Tisza az utóbbi napokban apadásban van, lassú apadásban, és a reggeli vízállás az állami vízmércén 492 centiméter volt. Ez az jelenti, hogy január-februárhoz viszonyítva ez egy kicsit magasabb vízállás, mert ilyenkor nagyjából átlagosan 300 centiméter szokott lenni, tehát 150-200 centiméterrel magasabb most az átlagosnál.”

A lehullott csapadék mennyiségétől és annak eloszlásától függően a következő napokban a Tisza további apadása várható.

Tisza
vízállás
Zenta
DTD Vízgazdálkodási Vállalat

Most

19:03, Frissítve: 20:04

Mozgasd meg az agyad!

Mozgasd meg az agyad! mottóval kvízestet szervezett Noszán a helyi Hinga Művelődési Egyesület. Az esemény célja a szórakozás, barátkozás, ügyesség és az általános műveltség fejlesztése volt. Négy- illetve ötfős csapatok versengtek a díjakért.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.