Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Szalai Adrián

Nem kedvez az esős idő a pollenallergiásoknak

2018-06-07
17:57
2018-06-07
21:44
Forrás
Pannon RTV
Akik érintettek, akár fulladásos rohamot is kaphatnak. A zivatarokban roncsolódónak a pollenszemek, és allergizáló fehérje molekulákat bocsátanak ki, ez teszi őket veszélyessé.

Égő és viszkető szem, állandó orrfolyás. Ezekkel a tünetekkel fordultak még három éve orvoshoz Tót Léna szülei, hiszen kislányuk nem tudott kilábalni a náthából. Azóta háromhavonta visszajárnak kivizsgálásokra. Léna bőrön végzett allergiateszten esett át, majd spirometeren végzett kivizsgáláson.

A kezdeti allergiás tünetek akár már csecsemőknél is jelentkezhetnek. Bőrpír, ekcéma, égő és viszkető szemek jellemzik, viszkető, el nem múló orrfolyás. Ilyenkor ajánlatos orvoshoz fordulni.

Katja Puleva, gyerekorvos-allergológus, Szabadkai Közkórház: „Kulcsfontosságú a genetika, az öröklött gének, amely meghatározza hogy kifejlődik-e az allergia vagy sem. A második fontos tényező a környezeti hatások, a vegyszerek, az adalékanyagok az élelmiszereinkben, a légszennyezés, a peszticidek.”

Június és július a pollenkoncentráció szempontjából mérsékelt időszak. A csalánfajták és a pázsitfűfélék viszont most is gondot okozhatnak - mondta el Tanja Škorić, a szabadkai Közegészségügyi Intézet biológusa.

Tanja Škorić, biológus, Közegészségügyi Intézet, Szabadka: „A csalánfélék nagyon kitartóak, tehát ennek a családnak a tagjai sokáig bocsájtják ki a pollenjüket, egész nyáron át októberig. A pollenkoncentrációjuk pedig mérsékelt vagy magas értékeket ér el. Ez azt jelenti, hogy több mint 30 pollenszemcse is lehet a levegő köbméterében. Szerencsére allergizáló tulajdonsága gyenge.”

Az esős időjárás miatt a gombák allergén spórái is megnehezíthetik a betegek mindennapjait. Előttünk van még a parlagfű virágzása is, ami augusztusban várható.

pollen

Most

17:20, Frissítve: 17:26

Bottasé a szezon első pole pozíciója

Valtteri Bottas, a Mercedes finn versenyzője nyerte a Forma-1-es idénynyitó Osztrák Nagydíj szombati időmérő edzését, így vasárnap ő rajtolhat az élről.

Népszerű

Koronavírus-helyzet Szabadkán

A koronavírus-járvány kihirdetésének kezdete óta a mai napig Szabadkán összesen 86 személynél igazolt a fertőzés, azaz 4 új esetet regisztráltak Szabadkán - közölte a válságkezelő városi törzskar.