Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Szalai Adrián

Nem kedvez az esős idő a pollenallergiásoknak

2018.06.07
17:57
2018.06.07
21:44
Forrás
Pannon RTV
Akik érintettek, akár fulladásos rohamot is kaphatnak. A zivatarokban roncsolódónak a pollenszemek, és allergizáló fehérje molekulákat bocsátanak ki, ez teszi őket veszélyessé.

Égő és viszkető szem, állandó orrfolyás. Ezekkel a tünetekkel fordultak még három éve orvoshoz Tót Léna szülei, hiszen kislányuk nem tudott kilábalni a náthából. Azóta háromhavonta visszajárnak kivizsgálásokra. Léna bőrön végzett allergiateszten esett át, majd spirometeren végzett kivizsgáláson.

A kezdeti allergiás tünetek akár már csecsemőknél is jelentkezhetnek. Bőrpír, ekcéma, égő és viszkető szemek jellemzik, viszkető, el nem múló orrfolyás. Ilyenkor ajánlatos orvoshoz fordulni.

Pannon RTV/Szalai Adrián

Katja Puleva, gyerekorvos-allergológus, Szabadkai Közkórház: „Kulcsfontosságú a genetika, az öröklött gének, amely meghatározza hogy kifejlődik-e az allergia vagy sem. A második fontos tényező a környezeti hatások, a vegyszerek, az adalékanyagok az élelmiszereinkben, a légszennyezés, a peszticidek.”

Pannon RTV/Szalai Adrián

Június és július a pollenkoncentráció szempontjából mérsékelt időszak. A csalánfajták és a pázsitfűfélék viszont most is gondot okozhatnak - mondta el Tanja Škorić, a szabadkai Közegészségügyi Intézet biológusa.

Tanja Škorić, biológus, Közegészségügyi Intézet, Szabadka: „A csalánfélék nagyon kitartóak, tehát ennek a családnak a tagjai sokáig bocsájtják ki a pollenjüket, egész nyáron át októberig. A pollenkoncentrációjuk pedig mérsékelt vagy magas értékeket ér el. Ez azt jelenti, hogy több mint 30 pollenszemcse is lehet a levegő köbméterében. Szerencsére allergizáló tulajdonsága gyenge.”

Az esős időjárás miatt a gombák allergén spórái is megnehezíthetik a betegek mindennapjait. Előttünk van még a parlagfű virágzása is, ami augusztusban várható.

pollen

Kapcsolódó tartalmak

Most

19:50, Frissítve: 20:01

Osztrák, francia és brit szecesszió a magyar fővárosban

A szecesszió szó hallatán sokaknak Szabadka jut eszébe annak városképe miatt. Ugyanakkor Budapest is rejteget szecessziós kincseket. Ha nem is az épületek kinézetében, a Ráth György-villában biztosan rábukkanhatnak a századforduló kincseire.
15:39, Frissítve: 16:44

Folyamatosan nő a napi esetszám Szerbiában

Tovább nőtt a napi koronavírusos esetek száma Szerbiában. Az elmúlt 24 órában a 10710 tesztből 487 páciensnél azonosították a Covid-19 betegséget, és 2 páciens hunyt el a kór szövődményeiben.

Népszerű

Gyengülnek a Föld „életjelei”

A Föld „életjeleinek” gyengülésére figyelmeztetett a BioScience című szaklapban megjelent cikkben a világ több mint tízezer vezető kutatója.

Világszerte erdőtüzek pusztítanak

Hatalmas erdőtüzek pusztítanak Európa nyugati részén és ázsiai határán, valamint az Egyesült Államok nyugati részén és Szibériában is.