Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Bárdos Orsolya

Nem kellett sokat rostokolni a határon

2021.03.14
13:57
2021.03.14
19:20
Forrás
Pannon RTV
Nem volt fél órát meghaladó várakozás vasárnap délelőtt a Horgos-Röszke autópálya-határátkelőhelyen, egyik irányban sem. Délutánra 2 órás várakozást írt a police.hu honlapon a magyarországi belépő oldalon Röszkénél a nemzetközi személyforgalomban.
Pannon RTV/Bárdos Orsolya

Az átutazók többsége Nyugat-Európában dolgozó vendégmunkás, a határmenti ingázás pedig inkább csak munkanapokon jellemző. Magyarországon is zárva vannak a vendéglátóhelyek és a fürdők, Szabadkán nincs nyitva az ócskapiac, itt sem dolgoznak hétvégén a vendéglátó egységek, egyszóval nem működik a két ország közötti bevásárlóturizmus, így már egy ideje megszűntek a korábban tapasztalt hétvégi torlódások.

Egyelőre továbbra is karanténkötelezettség vagy negatív PCR-teszt felmutatása nélkül lehet Magyarország irányából Szerbiába beutazni. Ennek ellenére az utóbbi időben nincs nagyobb határforgalom a Horgos-Röszke autópálya-határátkelőhelyen. Szombaton viszont a közösségi oldalak határfigyelő csoportjaiban az jelent meg, hogy összeér a két határ, Szerbia és Magyarország között, Magyarország irányába. Vasárnap a déli órákban azonban ennek nyoma sem volt.

A magyar határszervek több sorban vizsgálták a beutazók úti okmányait és poggyászát. A Szerbiából való kilépésre pár perc türelemre volt csak szükség, ha már ötnél több autó várakozott, azonnal nyitottak még egy kaput. A Szerbiába belépés is folyamatosan haladt. A gépjárművek többsége külföldi rendszámú, Nyugat-Európában dolgozó vendégmunkások jönnek-mennek leginkább. Szerb és magyar táblás autóval csak elvétve találkoztunk. Siflis André is csak egy rövid látogatásra ugrott haza Ludasra, Magyarországról.

„ Hódmezővásárhelyről, a jelenlegi lakhelyemről utazok a volt lakhelyemre, illetve utaztam Ludasra, és most térünk vissza Hódmezővásárhelyre.
- Továbbra sincs karanténkötelezettség, illetve negatív PCR-teszt felmutatásának szüksége, amikor belépett Szerbiába?
- Így van. Nem kérnek. Tehát, ha 24 órát tartózkodok benn, és 30 kilométeres távra utazok csak, a határtól számítva, akkor nem kérnek tesztet.”

Miodrag Jeremić feleségével Bécsből tért haza a szerbiai Velika Plana környékére.

„ Vártak-e sokat a magyar oldalon, a Magyarországról kilépésre?
- Most húsz percet vártunk.
- Tehát most könnyen átjárható a határ?
- Igen, itt igen. De a koronavírus-járvány miatt vannak torlódások. Magyarország felé, az osztrák-magyar határon 7-8 kilométeres sor van. Magyarországról Ausztria felé. Azért, mert ott karanténkötelezettség van, és amíg minden papírt ki nem írnak, addig senkit sem engednek. Érti?”

Fontos tudni, hogy a szerb-magyar határátkelők közül jelenleg a Horgos-Röszke autópálya, a Kelebia-Tompa és a Béreg-Hercegszántó üzemel a nap 24 órájában, míg az úgynevezett kis határok közül csak a Királyhalom-Ásotthalom napi két váltásban, reggel 7-től 10-ig és 16-tól 19 óráig dolgozik.

határ
határátkelő
határátjáró
Horgos
Röszke
autópálya

Most

22:44

Harc a melldaganat ellen - A szűrés életet menthet

Október a mellrák elleni küzdelem hónapja, vagy más néven: rózsaszín október. A cél, hogy felhívják a figyelmet a szűrővizsgálatok fontosságára. A Közügyek kisfilmjének is az a célja, hogy tudatosítsa a nőkben, hogy van élet a rák után.
22:26

Falugondnokok a terepen

2015-ben létrejött a falugondnoki szolgálat Vajdaságban. A család nélkül maradt idős személyek, a kisnyugdíjasok, illetve a szociális esetek számíthatnak a falu- és tanyagondnokok segítségére.
19:28, Frissítve: 20:02

Hazatalálás

Hazatalálás címmel nyílt meg a magyarkanizsai születésű Pósa Károly kiállítása a helyi Dobó Tihamér Képtárban a községnapi rendezvénysorozat részeként.

Népszerű

Aleksandar Vučić: Aki mer, az nyer

Aki mer, az nyer - mondta magyarul Aleksandar Vučić szerb államfő Horgoson. Ezzel a mondattal Orbán Viktor magyar miniszterelnök Szerbia felé irányuló politikáját jellemezte.

Fogjunk össze a tiszaszentmiklósi Szarvák családért!

Ismét jó szándékú emberek segítségét kéri a tiszaszentmiklósi Szarvák Krisztina és családja. Az édesanya tavaly egyedül maradt hét gyermekével, miután férje rövid, súlyos betegség következtében elhunyt.