Ugrás a tartalomra
Magyar tanfolyam
Pannon RTV/Hoffmann Artúr

Nem lankad az érdeklődés a magyar nyelvtanulás iránt

2017-09-25
22:37
2017-09-30
19:57
Forrás
Pannon RTV
A magyar állampolgárság megszerzése továbbra is az élen jár, de egyéb okok is vannak, amiért a magyar nyelvet nem beszélő szerbiai polgárok úgy döntenek, elsajátítják a magyar nyelvet.

Az újvidéki Bölcsészettudományi Karon működő Magyar Nyelvi Központ immár ötödik éve szervez tanfolyamokat, amelyeken a magyart, mint idegen nyelvet sajátíthatják el az érdeklődők.

A vegyes házasságokban élő polgárok számára nagy előnyt jelenthet, ha elsajátítják partnerük anyanyelvét – vélik a tanfolyam résztvevői. Slobodan Skendžić: „A feleségem és a családja magyar származású, és sokat beszélgetnek magyar nyelven. Gyermeket várunk, és szeretnénk ha ő is beszélne majd magyarul. Mivel én nem ismerem a nyelvet és kommunikálni sem tudok, ezért úgy döntöttem eljövök erre a tanfolyamra.

Ivana Nemet férje szintén magyar családból származik. Másfél éves gyermekük már tud néhány szót magyarul. A fiatal édesanya szeretné megelőzni gyermekét, és igyekszik minél gyorsabban elsajátítani a magyar nyelvet. A nyelvtan tanulása nagy kihívásnak bizonyul számára. „Nehéz elsajátítani a magyar nyelvet, mivel nagyon különbözik a szerb nyelvtől. Vannak közös jelentésű szavak, mint például a kalács, macska, papír, de ez sem teszi könnyebbé a tanulást. Én más idegen nyelveket is ismerek, de a magyar az nagyon nehéz.

A kurzusokon A1-es, A2-es és B1-es, valamint elég jelentkező esetén B2-es szinten is tanulhatják a magyar nyelvet a résztvevők.Tüskei Vilma, lektor, Bölcsészettudományi Kar, Újvidéki Egyetem: „Hetente kétszer találkozunk másfél órára. 90 percesek az órák. De általában kérjük őket, hogy otthon is gyakoroljanak. Biztosítunk különböző lehetőségeket, számítógépen, illetve interneten elérhető programokat, amelyekkel lehet gyakorolni, valamint papír alapon is, ha valaki nem mozog otthonosan a számítógépek világában, illetve az interneten.”

A tanfolyam ára egy hónapra, azaz 8 találkozást beleszámítva 38 eurót tesz ki. A kurzus összesen négy hónapig tart. Andrić Edit, koordinátor, Magyar Nyelvi Központ, Bölcsészettudományi Kar, Újvidéki Egyetem: „Eeléggé lassan haladunk itt, mert az a célunk, hogy a jelentkezők megtanulják a nyelvet, és önállóan tudják használni az itt elsajátított anyagot, önállóan tudjanak mondatokat alkotni. Tehát nem kész frázisokat tanítunk.

A tanfolyam befejeztével a résztvevők nyelvvizsgát tesznek és az elért eredményekről a Központ bizonylatot állít ki számukra. Az elmúlt négy év során eddig összesen 127 érdeklődő vizsgázott sikeresen.

magyar
nyelv
tanfolyam
Újvidék
Bölcsészettudományi Kar
Magyar Nyelvi Központ

Most

Népszerű

Fájjon-e a feje annak, akinek régi autója van?

A légszennyezés a mindennapok legégetőbb problémája lett. A címlapok, az újságok vezető cikkei mind erről szólnak a szerb sajtóban is. Nap mint nap újabbnál újabb intézkedéseket fogalmaznak meg.

Január 18-a Piroska napja

Időjárás szempontjából a mai napnak különleges jelentése van, ugyanis, ha Piroska napján fagy, negyven napig el nem hagy - tartja a mondás.