Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Német nyelvi tábor Muzslyán

2018-07-03
15:53
2018-07-03
17:05
Forrás
Pannon RTV
Tanúi vagyunk annak, hogy az angol nyelv minden más idegen nyelvet kiszorít a fiatalok mindennapjaiból. Ennek ellensúlyozása céljából szervezik meg immár nyolcadik éve a német nyelvi tábort Muzslyán.

A bánáti rendezvénynek különleges jelentése van, hiszen azon a tájon korábban erős, szervezett sváb közösség élt.

A tábor célja fejleszteni az iskolában szerzett nyelvtudást, valamint, hogy a diákok megismerkedjenek egymással, barátságokat kössenek. Lázár Mónika határozott céllal érkezett a táborba. „Ahogy most mi már tervezzük a jövőt és akkor például egy orvosnak több nyelvet kell tudni. És ezért nekem fejlesztenem kellene. Mert, hogy én orvos szeretnék lenni, aki a gyerekekkel foglalkozik. Annak nagyon sok nyelvet kell tudnia.”

A fiatalok könnyebben választják az angol nyelvet. Azért is, mert könnyebbnek találják, mint más nyelveket. Lóczi Valéria, tanár, Szervó Mihály Á.I., Muzslya: „Az angol nyelv, az mindenfelől körülvesz bennünket, a német nyelvvel egy kicsit kevesebbet találkoznak a gyerekek. De éppen erre szolgál ez a német tábor, hogy játékos módon, érdekessé téve a nyelvet, közelebb hozzuk hozzájuk és ne érezzék úgy, hogy ezt képtelenség megtanulni, vagy nagyon nehéz.”

Az tapasztalható, hogy a fiatalokat manapság már sokkal intenzívebben foglalkoztatja az idegen nyelv tanulása, mint az korábban tapasztalható volt. Víg Melánia, résztvevő, Magyarittabé: „Másodszorra vagyok ebben a táborban. Idén azért jöttem el, mert majd ki szeretnék menni Németországba, és azért szeretnék valamennyit tudni. Iskolában is tanulom a németet, bár nem annyira jól.”

A táborban a többnyelvűség fontosságára is felhívják a figyelmet. Ennek pedig éppen Bánátban volt nagy hagyománya. Koppi Juhász Gabriella, tanár, Szervó Mihály Á.I., Muzslya: „Jó együttműködésünk van a nagybecskereki németek egyesületével. Minden évben ellátogatnak hozzánk a tábor alatt, vagy mi látogatunk hozzájuk. Azt sem tudják a gyerekek, akik itt részt vesznek, hogy itt valamikor mennyi német élt ezen a területen. Próbáljuk velük megismertetni a hagyományaikat, szokásaikat.”

A tábort a muzslyai Szervó Mihály Általános Iskolában tartják. A német nyelv tanulása mellett a résztvevők megismerhetik a környék nevezetességeit és kirándulásra is elviszik őket.

német
nyelv
tábor

Most

Népszerű

Fájjon-e a feje annak, akinek régi autója van?

A légszennyezés a mindennapok legégetőbb problémája lett. A címlapok, az újságok vezető cikkei mind erről szólnak a szerb sajtóban is. Nap mint nap újabbnál újabb intézkedéseket fogalmaznak meg.

Január 18-a Piroska napja

Időjárás szempontjából a mai napnak különleges jelentése van, ugyanis, ha Piroska napján fagy, negyven napig el nem hagy - tartja a mondás.