Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Bognár Róbert

Nemsokára újra megnyitja kapuit az újvidéki Petőfi

2023.02.11
18:30
2023.02.12
16:53
Forrás
Pannon RTV
Hamarosan megnyílik a felújítás alatt álló újvidéki Petőfi Sándor Magyar Művelődési Központ.

Az intézményben már majdnem teljesen befejeződtek a munkálatok. A tűzvédelmi előírások, valamint a felújítás közben felmerült hibák kijavítása miatt húzódik az átadás. Az épület műszaki átvétele után az intézmény teljes kapacitással belekezdhet tevékenységeibe.

A Petőfi Sándor MMK udvarában még folynak a munkálatok. A központ két részből áll, amelyből a nagyobb teljes körű felújításon esik át. A munkálatok alatt a kisebb épület adott otthont a különböző programoknak és csoportoknak, mint például a kézimunka szakköröknek, énekcsoportnak, gyerekklubnak és egyéb fejlesztő programoknak. A központ munkatársai a megnyitó után az eddigi aktivitásokat szeretnék bővíteni, valamint befogadni minden olyan csoportot, amelyek munkájukkal hozzájárulnak az intézmény színvonalas működéséhez. Egyebek között az amatőr színjátszóknak, valamint a modern művészeknek fognak segítséget nyújtani.

Ferenc Judit, koordinátor, Petőfi Sándor MMK, Újvidék: „Rengeteg olyan aktivitást szervezünk, amivel egy kicsit újítani fogunk a szokásos Petőfinek a programjain, kicsit modernizálni szeretnénk. Szeretnénk bevonzani a fiatalokat, a gyerekeket, és mindazokat akik eddig nem igazán vettek részt az aktivitásainkban.”

A központ civil szervezetként hosszú múltra tekint vissza. A VMSZ újvidéki szervezetének közbenjárása által immár városi alapítású kulturális intézmény, azaz bekerült a közvetlen városi támogatási rendszerbe, ami nagyban elősegíti a zökkenőmentes munkát.

Király Károly, igazgató, Petőfi Sándor MMK, Újvidék: „Az újvidéki Petőfi Sándor MMK most városi alapítású szervezetté, illetve központtá alakult át, és természetesen a városi költségvetésben benne van a Petőfi Sándor anyagi kiadásinak is a támogatása és ebben természetesen benne vannak, úgy a fizetéskiadások, üzemi kiadások, illetve még a programkiadások is benne vannak, amivel biztosítani tudjuk azt, hogy a központ zökkenőmentesen tudjon működni.”

Újvidék városa csaknem 150 millió dinárt fektetett a központ felújításába és felszerelésébe. Ebbe beletartozik a tető teljes felújítása, a hőszigetelés, a nyílászárók cseréje, de nagy hangsúlyt fektettek a biztonsági rendszer és a kommunikációs hálózat kiépítésére is. A mozgáskorlátozott személyek számára is ki lett alakítva egy feljáró, valamint egy külön mellékhelyiség. A város idei költségvetéséből még 6 millió dinár van előrelátva a munkálatok befejezésére, valamint az udvar rendezésére.

A pénzügyi stabilitás, illetve a teljes körű felújítás elősegíti a zökkenőmentes munkát, a színvonalas programok kivitelezését, valamint azt, hogy az épület továbbra is az újvidéki magyarság központja legyen.

Kiss Gyula, újvidéki önkormányzati frakcióvezető, VMSZ: „Én úgy gondolom, hogy további programok is meg tudnak jelenni, hiszen olyan körülmények vannak már, ahol vendégszerepléseket tudunk vállalni, ahol tudunk hívni egész Vajdaság területéről is, Magyarország területéről, anyaországi művészeket, fellépőket is. Úgyhogy teljesen egy nagy előrelépés várható a Petőfi Sándor MMK működésében.”

A tervek szerint a műszaki átadás február végéig, március elejéig meg is valósul, amit egy megnyitó ünnepség követ majd. Március 11-én már vetélkedőt és szavalóversenyt szeretnének tartani a felújított épületben.

Újvidék
felújítás
Ferenc Judit
Király Károly
Kiss Gyula
Petőfi Sándor Magyar Művelődési Központ

Most

12:02, Frissítve: 12:12

A népmese napját ünnepelték Horgoson

Ugyan egy nappal korábban, de Horgoson is megünnepelték a magyar népmese napját, amely Benedek Elek születésnapjához kötődik. Papírszínházzal és élőszavas mesemondással várták a helyi Művelődési Ház előtt a legkisebbeket.

Népszerű