Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

A nemzeti nevelés helye és szerepe az oktatásban

2019-11-22
07:29
2019-11-22
17:56
Forrás
Pannon RTV
A nemzeti nevelés helye és szerepe az oktatásban címmel tartott előadást tegnap este a VM4K-ban Fizel Natasa szegedi neveléstörténész, egyetemi adjunktus.

Előadása során a XIX. század elejétől az 1950-es évekig követte végig a nemzeti nevelés kialakulását, fejlődését és fordulópontjait. Az előadó kiemelte, hogy valódi fordulópontnak és igazi magyar népoktatási törvénynek az Osztrák Magyar Monarchia idején meghozott 1868-as Eötvös-féle népoktatási törvényt tartja, mely létrehoz egy új iskolatípust, a polgári iskolát. Akkor jelenik meg ugyanis először a magyar iskolarendszerben egy olyan iskolatípus, mely kifejezetten a nemzeti nevelést kell, hogy szolgálja.

Dr. Fizel Natasa, neveléstörténész, egyetemi adjunktus, Szeged: „Ez egészen 1947-ig egészen jól működik, aztán a népi demokrácia korában ez eléggé visszaesik, ez a fajta törekvés. Már nem a nemzeti nevelés lesz az elsődleges. A hatvanas-hetvenes évektől már lesz enyhülés, de a következő fordulópont a rendszerváltás, amikortól egyáltalán újra lehet gondolkozni a nevelés tartalmáról. Azt gondolom, hogy a legutolsó pedig a 2012-es nemzeti alaptanterv, ami nagyon erősen és nagyon kifejezetten, nyomatékkal beszél a nemzeti nevelés fontosságáról.”

Szabadka
VM4K
nemzeti nevelés

Most

14:23, Frissítve: 19:51

302 új eset és 5 áldozat Szerbiában

5 személy vesztette életét a koronavírus szövődményeinek következtében Szerbiában az elmúlt 24 órában, és 302 újabb fertőzöttet regisztráltak. Cikkünk folyamatosan frissül.

Népszerű

Koronavírus-helyzet Szabadkán

A koronavírus-járvány kihirdetésének kezdete óta a mai napig Szabadkán összesen 86 személynél igazolt a fertőzés, azaz 4 új esetet regisztráltak Szabadkán - közölte a válságkezelő városi törzskar.