Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Nepomuki Szent János napját ünnepelték Bezdánban

2022.05.17
07:59
2022.05.17
15:46
Forrás
Pannon RTV
Május 16-a Nepomuki Szent János napja. A római katolikus egyház a gyónási titok mártírjaként tartja számon Csehország védőszentjét, a néphit pedig a vízen járók oltalmazóját tiszteli személyében.

Bezdánban szentmisével, gyertyás menettel, a Jánoska-eresztés hagyományának felelevenítésével és lampioneregetéssel ünnepeltek hétfő este.

A bezdáni Szent Simon és Júdás Tádé apostol római katolikus templomban szentmisével kezdődött az ünnepség, majd gyertyás menettel érkeztek a hívek Nepomuki Szent János szobrához.

Sípos Erzsébet, Bezdán: „Szép hagyomány, régóta próbáljuk ezt hagyománnyá tenni, úgyhogy minden alkalommal, minden évben hosszabb és hosszabb műsorral, jobban mondva megemlékezéssel készülünk.”

Nepomuki Szent János a folyók, hidak, hajósok, vízimolnárok, halászok védőszentje, ezért fontos szerepet tölt be a bezdániak életében.

Seres Árpád, Bezdán: „Mindig is fontos és elválaszthatatlan kötelék fűzte a falu embereit a vízhez, vízközelben vagyunk, hajógyárunk volt, van halászat, kajaksport és hobbiként is rengeteget töltünk vízben, vízközelben, ez a falu szerves része, ezért az ünnep rendkívül fontos és az életünkben is nagy szerepet tölt be.”

Pannon RTV

A szobornál Máté Teréz tanácselnök helyezte el az emlékezés virágait. Zélity Mihály plébános felidézte Nepomuki Szent János életét, imát és áldást mondott.

Zélity Mihály bezdáni plébános: „Most már körülbelül egy évtizede próbáljuk visszahozni ezt a hagyományt, amit valamikor az elődeink tartottak, és láthattuk vagy láthatjuk, hogy a megjelent hívek számából kisejlik, hogy ragaszkodnak hozzá, szeretik. Azt hiszem, hogy a jövő számára egy üzenet, hogy érdemes ragaszkodni hozzá, megtartani, továbbhagyományozni az ő tiszteletét.”

Pannon RTV

Az ünneplők a csatornaparta vonultak, ahol a helybeli kajakosok és sárkányhajósok mécsessel díszített koszorút vontattak a vízen, ez az úgynevezett Jánoska-eresztés hagyománya.

A Bezdáni Hidak Polgári Egyesület szervezésében lampionok eregetésével ért véget az ünnepség.

Bezdán
ünnepség
Nepomuki Szent János

Most

21:35

Waldorffeszt Zebegényben

Emberközpontú oktatási módszer, amely elsősorban a gyerekek gyakorlati, kreatív és szociális képességeik fejlesztésére koncentrál - ez a Waldorf-pedagógia.
18:23, Frissítve: 18:36

Ünnepelnek a martonosiak

Magyarkanizsa község egyik legrégebbi települése műsorsorozat keretében ünnepli fennállásának 100 éves, írott dokumentumokban is lejegyzett múltját.
16:23, Frissítve: 20:03

Állóháború, országos légiriadó

Az éjszaka folyamán több ukrán városból is robbanásokról érkeztek jelentések, és légiriadót rendeltek el az országban. Szeverodonyecket ugyan át kellett adniuk az oroszoknak, a szomszédos Liszicsanszkban azonban még kitartanak az ukrán erők.

Népszerű