Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Kovács Róbert

Nincs fertőzött a szabadkai Gerontológiai Központ gondozottjai között

2020.12.07
14:54
2020.12.07
17:01
Forrás
Pannon RTV
Az ott dolgozók közül ugyan néhányan elkapták a koronavírust az intézményen kívül, de őket még időben kiszűrték. A bentlakók mindennapjaira nincs különösebb kihatással a járványhelyzet, viszont a központot nem hagyhatják el.
Pannon RTV/Kovács Róbert

A szabadkai Gerontológiai Központ három épületének teljes kapacitás 530 férőhely. Az aktuális járványügyi helyzet miatt azonban most valamivel kevesebben, 460-an élik itt mindennapjaikat. A gondozottakat nem lehet látogatni, ugyanis március 12-e óta teljes látogatási tilalom van. Viszont az itt lakó idős emberek online formában tarthatják a kapcsolatot hozzátartozóikkal.

Pannon RTV/Kovács Róbert

A Gerontológiai Központ dolgozói mindent megtesznek azért, hogy a vírus ne kerüljön be a gondozottak közé, emelte ki az intézmény igazgatója. Brankica Tešanović azt mondta, ez kiemelten fontos, hiszen sok olyan idős ember él itt, akik krónikus betegek, és rendszeres kezelést kapnak.

„A gondozottak között, hála Istennek, eddig nincs egyetlen pozitív vagy fertőzött személy sem. Dolgozóink közül néhányan megfertőződtek, akiket időben eltávolítottunk a munkahelyükről, csakúgy mint a velük kapcsolatba került személyeket, a megfelelő előírásokkal összhangban.”

Pannon RTV/Kovács Róbert

A Gerontológiai Központ dolgozói szigorú szabályok betartása mellett mennek be az épületbe és hagyják el azt munkájuk végeztével. Minden utasítást követnek, amit a városi, a tartományi és a köztársasági válságstáb előír, így stábunk sem mehetett az épületbe. A gondozottak ápolása és a velük való kapcsolattartás szempontjából csaknem ötven különféle biztonsági előírást kell betartani - hangoztatta az igazgató. A hozzátartozókkal interneten keresztül zajlik a kapcsolattartás.

„A mi gondozottjaink abban a kiváltságban részesültek, hogy elsőként vezettük be nekik az online időpont-egyeztetést e-mailben a hozzátartozóikkal és leszármazottaikkal. A közösségi hálón és applikációk által kommunikálhatnak, tehát ezen a téren is mindent megtettünk, hogy ne érezzék magukat magányosnak.”

Pannon RTV/Kovács Róbert

Az ünnepek közeledtével a hagyományos programok ugyan elmaradnak, azaz módosulnak a járványügyi előírásokkal összhangban. A szabadkai Gerontológiai Központnak viszont van elegendő számú olyan kreatív dolgozója, akik majd az ünnepek alatt is széppé és meghitté varázsolják a gondozottak életét - ígérte az intézmény igazgatója.

szabadkai Gerontológiai Központ
Szabadka
járvány
koronavírus
Brankica Tešanović

Most

22:16

75 éves a Hét Nap

75 éves a vajdasági magyarság hetilapja, a Hét Nap. Az 1946-ban alapított újság még mindig fontos az itt élők számára. Pillantsunk most egy kicsit bele a Hét Nap múltjába és jelenébe.
19:00, Frissítve: 19:25

Biztonságosan két keréken

Közlekedésbiztonsági képzésen vettek részt a szabadkai Kizúr István Általános Iskola diákjai. Az Európai Mobilitási Hét keretein belül a tanulók a kerékpározás szabályait sajátították el.

Népszerű

Leégett egy autószerelő műhely Szabadkán

A villámgyorsan a helyszínre érkező tűzoltók már csak a környező épületeket tudták megvédeni a lángoktól. A tűz szerencsére emberi életet nem követelt, azonban a kár tetemes. Az illetékesek szerint nem önhiba, hanem elektromos zárlat okozta a tüzet.