Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

A nőkkel szembeni erőszak ellen kampányolnak

2021.12.02
13:13
2021.12.02
17:35
Forrás
Pannon RTV
Egy a nőkkel szembeni erőszak elleni kampányhoz több magyarkanizsai intézmény is csatlakozott. A 16 Akciónapot 1991 óta világszerte november 25., a nők elleni erőszak felszámolásának világnapja és december 10. az emberi jogok világnapja közt tartják.

A magyarkanizsai Vöröskereszt aktivistái a helyi piacon a nőkkel szemben elkövetett erőszak ellen kampányoltak. Szórólapok és kitűzők kerültek kiosztásra. A megkérdezettek mindegyike ismer bántalmazott nőt.

Pósa Slavica, Magyarkanizsa: „- Elég sok erőszak van a családokban, és ez jó kampány.
- Ismer esetleg olyat, akinél történt ilyesmi?
- Itt Kanizsán nem, de máshol igen.”

Monostori Ildikó, Magyarkanizsa: „Igazából, ha az ember jobban körbenéz, mindig van, akit fel tudnék sorolni. Az ilyen embereken megpróbál az ember segíteni, tanácsot adni nekik. Igazából viszont mindenki saját maga kellene, hogy megoldja ezeket a dolgokat.”

Pannon RTV

A magyarkanizsai önkormányzat is csatlakozott az akcióhoz.

Bicskei Ibolya szociális védelemmel megbízott községi tanácstag: „A Városháza épülete november 25-én narancssárga fénnyel volt megvilágítva, mert ezzel is fel szerettük volna hívni az erőszakra és a családokon belüli erőszakra a figyelmet. A narancssárga fény a melegséget, a biztonságot adja, és ezért választották ezt a szimbólumot.”

Pannon RTV

A helyi egészségház már évek óta fellép a nőkkel szembeni erőszak ellen. Az intézményben időről időre jelentkeznek olyan nők, akiken fellelhetőek a fizikai bántalmazás nyomai.

Gyólay Karolina, a Magyarkanizsai Egészségház igazgatója: „Elég gyakori az erőszaktétel áldozatainak a jelentkezése, különösen a mentőszolgálatnál, illetve a pszichiáter és a pszichológus által tudjuk regisztrálni őket. Sajnos nagyon sok esetben a nő meggondolja magát és vagy egzisztenciális vagy családi okok miatt, vagy szégyenérzet miatt nem indítja meg a folyamatot.”

A belügyminisztérium adatai szerint idén januártól októberig 17 nő halt meg családon belüli erőszakban Szerbiában, míg a koronavírus-járvány idején 30 százalékkal több bejelentett erőszakos esetet regisztráltak.

nők elleni erőszak
kampány
Magyarkanizsa
Vöröskereszt
Magyarkanizsai Egészségház

Most

21:21

Vučić: Több az újszülött, mint tavaly

521-gyel több gyermek született idén, az év első 6 hónapjában Szerbiában, mint tavaly ugyanebben az időszakban - jelentette ki Aleksandar Vučić az Instagram-profilján feltöltött videóban brüsszeli hivatalos látogatása előtt.
18:36, Frissítve: 18:58

Megállapodás a napraforgó áráról

Megállapodás született a napraforgó áráról a tiltakozó gazdák és a szerb kormány között. A Szerbiai RTV szerint a napraforgó felvásárlási ára kilogrammonként 73 dinár lesz, a kifizetés határideje pedig október 15.
16:26, Frissítve: 17:37

Dániel történetén keresztül közelebb Istenhez

Új élmények, új barátok, játékok és egy kis tanulás - erről szól az idei református tábor Szabadkán. A gyerekek játékos formában ismerkedhetnek meg a bibliai eseményekkel és ily módon közelebb kerülhetnek Istenhez.

Népszerű

Halálos baleset Bácsfeketehegynél

Halálos baleset történt délután az autópályán. Egy személyautó és egy kombi ütközött össze az Újvidék és Szabadka közötti autópálya-szakasz bácsfeketehegyi lejáratánál pénteken.