Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Bognár Róbert

Növelik Vajdaságban a fásított területeket

2019-12-02
14:06
2019-12-02
16:09
Forrás
Pannon RTV
A héten mintegy 10 000 facsemete lesz elültetve Vajdaság-szerte a középületek környékén.

A tartomány, illetve az erdőgazdálkodók közös akciójának elsődleges célja a környezetvédelmi kérdések előtérbe helyezése, illetve egy környezetbarátabb közhangulat és viselkedési forma megteremtése Vajdaságban.

A Vajdaság Erdei Közvállalat az elmúlt időszakban több ezer facsemetét ajándékozott a tartománynak. A Zöld hét keretében Újvidéken 10 hársfával lett gazdagabb a tartományi kormány épülete mellett fekvő park.

Kókai Roland, igazgató, Vajdaság Erdei Közvállalat: „Hársfát ültettünk, mert az kitartó, ami a városi közeget illeti, valamint jó illata van, szépen néz ki, és elég hűvöset ad a nyári hónapokban.”

Vajdaság területén korábban keveset foglalkoztak az erdősítéssel, inkább a szántóföldek kialakítására fektettek hangsúlyt – hangzott el a faültetésen. Ami az erdősítést illeti, Vajdaság jelenleg európai szint alatt van, ezért nagyon fontos a lakosság felvilágosítása ezzel kapcsolatban – vélik az ökológusok.

Vígh Lóránd, ökológus: „Nagyon sokat hallani a klímaválságról. Most már nem is klímaváltozásról beszélünk, hanem inkább klímaválságról, és nyilván minden egyes elültetett facsemete, ami helyesen lesz gondozva, életképes marad, megmarad, az nagyon is hozzá tud járulni a klímaváltozáshoz.”

A tartomány célja, hogy a közeljövőben megduplázódjon a fásított területek mérete Vajdaságban. Igor Mirović, a Tartományi Kormány elnöke is fát ültetett: „Remélem, hogy a következő években nőni fog a száma azoknak az intézményeknek, egyéneknek, illetve mindenkinek, aki ebben részt venne és az idő múlásával Vajdaságban a mostani 6 százaléknál sokkal nagyobb terület lenne fásítva. Az európai standard sokkal nagyobb, 40 százaléknál is magasabb, de ha kitartóak vagyunk, minden évben dolgozunk és az ilyen és ehhez hasonló akciók jelentős hatást érnek el, a következő 5-7 évben legalább a duplájára növelhetjük nálunk ezeket a területeket.”

A tartomány a következő időszakban jelentős eszközöket különít el egyebek között ivóviz- és szennyvíztisztító telepek kiépítésére is – hangsúlyozta az eseményen Igor Mirović.

fásítás
Kokai Roland
Vajdaság Erdei Közvállalat
Igor Mirović
klímaváltozás
erdő

Most

Népszerű

Kigyulladt egy családi ház Szabadkán

Kigyulladt egy ház Szabadkán, a Bodrogvári Ferenc utcában. A családi ház lángokban áll, a tűzoltók és a mentők most értek a helyszínre. A kiérkező két tűzoltókocsival azonnal megkezdték a ház oltását.
Számlák a borítékban

Már most kezdjék el gyűjteni a számlákat!

Harminc autót és tíz belgrádi lakást is lehet nyerni a Vedd el a számlát, és nyerj! elnevezésű állami nyereményjáték újabb körében, amelynek célja, hogy visszaszorítsa a feketegazdaságot Szerbiában.

Lezuhant egy Mig-21-es

Lezuhant ma reggel egy MiG-21-es típusú vadászgép Mali Zvornik közelében. Mindkét pilóta, Dejan Krsnik és Zvonko Vasiljević meghalt.