Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Bárdos Orsolya

Nyílt napokat tart a szabadkai Közgazdasági Kar

2022.02.23
14:32
2022.02.23
17:12
Forrás
Pannon RTV
Ma a szabadkai Ivan Sarić Műszaki Iskola magyar ajkú végzős tanulóit fogadták.

Mintegy 90 leendő hallgató ismerhette meg a kart és az általa nyújtotta lehetőségeket, emellett egy szakmai foglalkozáson is részt vettek az üzleti informatika területéről.

Pannon RTV/Bárdos Orsolya

Szerbiában nyolc állami egyetem működik, ilyen az Újvidéki Egyetem is, amelynek 14 kara van. Közülük három Szabadkán található. Ezek az Építőmérnöki-, a Magyar Tannyelvű Tanítóképző- és a Közgazdasági Kar. Utóbbi nyílt napokat tart a végzős középiskolások számára. Most a szabadkai Ivan Sarić Műszaki Iskola magyar ajkú diákjai érkeztek és ismerkedhettek meg a kar működésével és a szakokkal.

Papajcsik Áron, tanuló, Ivan Sarić Műszaki Iskola, Szabadka: „Harmadik osztályos koromban a magyarországi 5letből jövő! vállalkozói versenyen vettünk részt a csapatommal, harmadikak lettünk. Ez egy nemzetközi verseny és nyertünk fél millió forintot. Ez a verseny nagyon meghozta a kedvem és a szeretetem a közgazdaság tanulása és a vállalkozás, sturt upok iránt, járok emiatt képzésekre, próbálom fejleszteni magam, tetszett a gazdaságinformatika és egyéb gazdasággal kapcsolatos szakok, de úgy gondolom, mivel a hardver iránti szeretetemet nem bírom elhagyni olyan könnyen, ezért villamosmérnökként szeretnék továbbtanulni és valamilyen posztgraduális képzésképpen az egyetemi alapképzés után még jobban beletanulni a közgazdaságba.”

Pannon RTV/Bárdos Orsolya

Alap-, mester-, és doktori képzés. Ezt nyújtja a hallgatóknak a kar. Alapképzésen két szak közül választhatnak az egyetemisták, a későbbi évfolyamokon pedig különféle modulokon tanulhatnak.

Gulyás Oldal Natália, hallgató, Közgazdasági Kar, Szabadka: „Egyelőre, amikor beírják az első évet, tudnak választani gazdasági informatika és közgazdaságtan között, és hogyha a közgazdaságtant választják, akkor a második év után tudnak további szakok közül válogatni, itt van agrogazdaságtan, kereskedelem, marketing, menedzsment, számvitel, pénzügyvitel, illetve nemzetközi közgazdaságtan is.”

Az intézménynek kitűnő kapcsolata van számos vállalattal. A kar egyik keresett szaka a gazdaságinformatika.

Sörös László, rendes egyetemi tanár, Közgazdasági Kar, Szabadka: „Az informatikus képzés aktualitásáról beszél az is, hogy nem tudunk eleget tenni a munkaerőpiac igényeinek az ilyen szakosítású hallgatókból, és mindenki, aki kicsit komolyabban veszi a tanulást, annak szinte biztos munkahelye van. Ez a munkaerőhiány az utóbbi években kifejezetten érvényes Szabadkára, ami nem volt öt évvel ezelőtt, egyszerűen kapkodnak a hallgatók után a cégekben. Így mi komolyan latolgatjuk, hogy növeljük a hallgatók létszámát ezen a szakon, mert ez most nagyon menő és keresett dolog.”

A műszaki iskola szerb ajkú tanulói számára a napokban tartanak előadást a karon, március első hetén pedig a szabadkai Svetozar Marković Gimnázium végzőseit várják.

A szabadkai Közgazdasági Kar oktatási nyelve a szerb, azonban azoknak sem kell megijedni, akik azt nem beszélik anyanyelvi szinten. Első évfolyamon több tantárgyat is hallgathatnak magyar nyelven és vizsgázni is van lehetőségük magyar nyelven.

Közgazdasági Kar
Szabadka
egyetem
felsőoktatás
nyílt nap
Ivan Sarić Műszaki Iskola

Most

17:57, Frissítve: 18:04

Elhunyt 14 beteg, 5 255 új eset

5 255 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak az elmúlt 24 órában Szerbiában. 13 ezer tesztet végeztek el. A kór következményében 14-en életüket vesztették.
17:46, Frissítve: 17:54

Harcok Ukrajna déli és keleti részén

Az orosz erők teljes ellenőrzésük alá vonták a Donyeck régióban fekvő Piszki falut – idézte az Interfax hírügynökség az orosz védelmi minisztériumot.

Népszerű