Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Ürményi Frigyes

A nyolcadik három hetes intenzív Pető-kurzus zajlik Zentán

2018-09-25
11:19
2018-09-25
15:58
Forrás
Pannon RTV
A Semmelweis Egyetem Pető András Karának konduktorai az eddigi alkalmakhoz hasonlóan most is a központi idegrendszeri károsodást szenvedett betegekkel foglalkoznak.

Csincsik Lajost tíz éve érte szélütés. A Pető-kurzuson második alkalommal vesz részt, és elmondása szerint a gyakorlatok nem csak a mozgáskoordináció javításában segítenek neki: „Azt mondom, hogy pszichikailag segített. Reményt ad arra, hogy legalább visszafelé nem fordul az állapotom. Azt nem mondom, hogy maradéktalanul elmúlik a láb-problémám, de abban viszont reménykedem, hogy visszafelé nem fordul.

Bár a páciensek többsége nem először vesz részt az intenzív kurzuson, Tóth Mátyáshoz hasonlóan vannak olyanok is, akik első alkalommal jelentek meg a foglalkozáson. Tóth Mátyás, résztvevő, Zenta : „Eddig is tornáztam, csak lehet, hogy nem szakszerűen. Voltam a kórházban, de ahhoz képest ez egész más. Voltam egy pár hetes rehabilitáción az agyvérzésem után a Zentai Közkórházban, de az nem volt ennyire hatásos, nem volt ennyire részletes.”

A kurzuson fiatal felnőttek, középkorúak és időskorúak is részt vesznek, nyilatkozta Perpauer Attila, az MNT Oktatási Bizottságának elnöke: „Perpauer Attila, elnök, Oktatási Bizottság, MNT: „A kurzusra Vajdaság egész területéről érkeznek. Bezdánból, Szabadkáról, Csantavérről és Temerinből is jönnek. Harminc fő vesz részt a kurzuson. Ez a maximális létszám.”

Perpauer Attila hozzátette, novemberben várhatóan lesz még egy Pető-kurzus Zentán.

Zenta
Pető-kurzus
Perpauer Attila

Most

16:10, Frissítve: 16:48

Dinnyét vegyenek!

A közkedvelt nyári gyümölcs kilóját a szabadkai tejpiacon már 15 dinárért is meg lehetett vásárolni a hétvégén. Vasárnap rengeteg friss terméket kínáltak az árusok, de vásárolókból sem volt hiány.

Népszerű

Szakad a hó Ausztráliában

Hideghullám érte el Délkelet-Ausztráliát, a hegyvidéki területeken a hőmérséklet -3 fok körül mozgott.

Közel 200 km/h-val száguldozott

193 kilométeres óránkénti sebességgel haladt egy 24 éves férfi a szerbiai Rača település olyan útszakaszán ahol a sebességkorlátozás 80 km/h volt.