Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Juhász Géza

Ökokiállítás Újvidéken

2021.09.23
16:52
2021.09.23
21:18
Forrás
Pannon RTV
A Mezőgazdasági Vásárral párhuzamosan szervezték meg az Ökológiai Kiállítást is Újvidéken, ami idén jelentősen kisebb, mint az előző években.
Pannon RTV/Juhász Géza

A kis számú civil szervezet mellett elsősorban az újvidéki és a tartományi környezetvédelmi intézetek képviseltették magukat.

Pannon RTV/Juhász Géza

A szakemberek véleménye szerint Szerbiában a környezetvédelmi tudatosság még nem elég fejlett, mivel nem beszélnek róla eleget. A vásáron jelen lévő egyesületek elsősorban gyerekekkel dolgoznak műhelymunkákon keresztül, bemutatva, mit tehetnek a tisztább és egészségesebb környezetért. Tea Skendžić, koordinátor, Kupakkal a mosolyért: „Ami számukra a legérdekesebb, azok a szelektív hulladékgyűjtő kosarak, és versenyeznek, hogy ki fogja előbb szétválogatni a szemetet. Ami valamelyest jellemző ránk, hogy igyekszünk bemutatni a gyerekeknek, hogyan tudnak újrahasznosítható anyagokból különféle tárgyakat és játékokat készíteni.”

Pannon RTV/Juhász Géza

Külföldön a bevásárlóközpontokban már elterjedtek a visszaváltható csomagolást elfogadó gépek. Szerbiában Belgrádban kezdtek el bevezetni egy szerbiai fejlesztésű gépet, amelyet a tömegközlekedésben használhatnak a jegyek feltöltésére. Filip Šanović, vállalkozó, Belgrád: „Öt hónap alatt több mint egymillió-négyszázezer csomagolást gyűjtöttünk össze, és járultunk hozzá jelentősen a környezet megőrzéséhez. Ez a gép egyébként úgy van programozva, hogy négy fajta csomagolást fogad el. Elfogad PET-palackokat, tetrapakot, üveg- és alumíniumcsomagolást.”

Pannon RTV/Juhász Géza

Organikus és biotermelők, valamint forgalmazók is vannak a vásáron, amely számukra is jó lehetőséget biztosít, hogy megtalálják a helyüket a piacon, és bemutatkozzanak a fogyasztóknak. Ivana Simić, főtitkár, Szerbiai Organika Egyesület: „Országunk már ismert abból a szempontból, hogy a termelés több mint 99 százaléka kivitelre megy. Nagyon kevés marad a hazai piacon mindabból, amit Szerbiában organikusan állítanak elő. A mi célunk egy fordított folyamat, hogy minél több termék maradjon Szerbiában. Természetesen jó párhuzamosan dolgozni mindkét terepen.”

Pannon RTV/Juhász Géza

A látogatók a gyümölcsök és zöldségek mellett a belőlük készült termékeket is megkóstolhatták, és üzleteket is köthettek kézműves sörök mellett.

ökológia
környezetvédelem
ökológiai kiállítás
Újvidék
mezőgazdasági vásár
organikus termelés
Biotermelés

Kapcsolódó tartalmak

Most

22:14

Kilencgólos francia siker Montenegró ellen

Az olimpiai címvédő Franciaország 36-27-re legyőzte Montenegrót a magyar-szlovák közös rendezésű férfi kézilabda Európa-bajnokság középdöntőjének harmadik fordulójában, hétfőn a budapesti MVM Dome-ban.
21:42

Emlékezni az ártatlan áldozatokra

1942 januárjában a magyar katonai alakulatok razziát indítottak a visszafoglalt Bácska Sajkás-vidékén. A túlkapásba torkolló akciónak több mint 1200 szerb, zsidó és roma nemzetiségű személy esett áldozatául, de magyar személyeket is kivégeztek.

Népszerű

Rendőrök lepték el Horgost

Rendőrök lepték el ma reggel Horgost. Feltételezhetően azt az eltűnt férfit keresik, akinek múlt hétvégén veszhetett nyoma a településen.

Meghalt Gaspard Ulliel

A színész síbaleset után vesztette életét. Egyebek mellett a Hannibál ébredése című filmből ismerhetjük.