Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Oktatási és nevelési intézmények újulnak meg Vajdaság-szerte

2022.04.05
13:41
2022.04.05
18:55
Forrás
Pannon RTV
61 intézmény részesült 175 millió dináros támogatásban a tartományi oktatási titkárság jóvoltából. A szerződéseket Újvidéken, a Tartományi Kormány épületében írták alá.

A torontálvásárhelyi Moša Pijade Általános Iskola harmadik alkalommal pályázott sikeresen nyílászárók cseréjére a tartományi oktatási titkárságnál.

Vidrács Krisztina, igazgató, Moša Pijade Á.I., Torontálvásárhely: „A biztonság szempontjából óriási jelentősége van, illetve az iskola kinézete is sokkal-sokkal szebb az elmúlt években, amióta ennek a pályázatnak köszönhetően sikerült az ablakokat kicserélni, illetve a folyosó nagy ajtóit és ablakait is.”

A bácsfeketehegyi Nikola Đurković Általános Iskola 2,7 millió dinár támogatást kapott, amit a padlózat felújítására fordítanak majd.

Kanyó István, igazgató, Nikola Đurković Á.I., Bácsfeketehegy: „A parkettákat még 1979-ben rakták le. Azóta egy kis felújítás történt, újralakkozás, de egyébként ugyanazok a parketták vannak, amelyek akkor voltak az iskola beüzemeltetésénél, úgyhogy ez nagyon jól fog jönni, hogy fel tudjuk újítani az iskola padlózatát.”

A 175 millió dináros keretösszegű pályázatra 235 oktatási intézmény jelentkezett.

Szakállas Zsolt, tartományi oktatási titkár: „Majdnem egy milliárd dinár értékben érkezett hozzánk pályázat, és ennek következtében nagyon nehéz volt mérlegelni, hogy mely iskolákat támogatjuk és melyeket nem. Tehát megközelítőleg azt mondhatom, hogy 60 iskolát, intézményt tudtunk támogatni. Ebbe belefoglaltuk természetesen az iskoláskor előtti intézményeket is, az általános iskolákat, a középiskolákat, és a diákotthonokat is.”

Az iskolák felújítási munkálatait 2016 óta támogatja pályázatokkal az oktatási titkárság, mondta el Igor Mirović, a tartományi kormány elnöke. „2017 óta 506 millió dinárral támogattuk az általános iskolákat, 200 millióval a középiskolákat, 46 millióval a diákjóléti intézményeket és 64 millióval az iskoláskor előtti intézményeket. Tehát ez összesen 817 millió dinár támogatás.”

Amennyiben egy költségvetés módosítás vagy pótköltségvetés alkalmával további eszközök is a rendelkezésre állnak, akkor idén újabb támogatási pályázatot írhatnak ki, hangzott el az eseményen.

tartományi kormány
Szakállas Zsolt
Tartományi Oktatási Titkárság

Most

15:55, Frissítve: 17:36

Interaktív előadás János vitézről

Petőfi Sándor János vitéz című művéből készített alsós diákoknak interaktív előadást a Perem Magyar Színházi Egyesület. A mintegy félórás darabot Vajdaság-szerte láthatják majd a gyerekek.
15:35, Frissítve: 17:41

Vasárnap GastroFest Óbecsén!

Vasárnap immár hatodik alkalommal szervezik meg Óbecsén a GastroFest gasztronómiai rendezvényt, amelyre 10 és 22 óra között várják a látogatókat az Erdőtelepítők Parkjában.

Népszerű

Dupla öröm a nyugdíjasoknak

A nyugdíjasok mától duplán örülhetnek, hiszen mostantól érvényesek az új nyugdíjas kártyák, ráadásul 5,5 százalékkal emelkednek a nyugdíjak Szerbiában.

Kádár Lara, az ifjú futótehetség

Még csak 12 éves, de a világranglista 3. helyén áll korosztályában, miután Gyepükajánon 87 kilométeres távot teljesített, és felállította az új szerb junior női csúcsot Kádár Lara.