Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Ortodox szokások karácsony böjtjén

2022.01.06
13:24
2022.01.06
16:54
Forrás
Pannon RTV
Ma ünneplik szentestét az ortodox vallású családok. Holnap "Hristos se rodi", Jézus megszületett szavakkal köszöntenek, amire a „Vaistinu se rodi”, valóban megszületett szavakkal válaszolnak egymásnak a hívők.
Pannon RTV/Ürményi Frigyes

A karácsonyi készülődés még javában zajlik, hiszen a szerb pravoszláv egyház és a Julián-naptár követői január 7-én ünneplik Jézus születését. Az ünneplés már január 6-án, a böjt utolsó napjának reggelén kezdődik. Karácsonyhoz sok hagyomány fűződik, és hát ahány ház, annyi szokás. Az Alaburić család otthonába látogattunk, akik megmutatják, milyen szokások és hagyományok maradtak fenn náluk, milyen ételeket készítenek és fogyasztanak ebben az időszakban.

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Nagy a sürgés-forgás reggel az Alaburić család házában, hiszen készül a sok finomság szentestére és karácsony napjára. A böjt utolsó napján hal, bab és rengeteg böjtös étel kerül fel az asztalra. Milena specialitása egy gombás pite.

„Szeretem készíteni a böjtös gombás pitét és általánosságban mindenben segíteni anyukámnak.”

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Az ünnepi asztalt többek között búza, szalma és dió díszíti. Az asztal alatt is szalma található, ahol a hagyományos pijukanje zajlik, amikor az édesanya eljátssza a tyúkanyót, a gyerekek pedig a kiscsibék, akik a szalmában sok finomságot találnak, többek között diót, aprópénzt és cukorkákat.

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

A karácsony egyik fő eleme a česnica, az ünnepi kalács, amibe egy aprópénz van elrejtve és szerencsét hoz annak, aki megtalálja.

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

A gyerekek viszont a szentestét várják, amikor útra kelnek és házról házra mennek békés, áldott karácsonyt kívánni a házigazdáknak. Verselnek és énekelnek, ajándékként pedig édességet és gyümölcsöt kapnak cserébe.

Milan Alaburić: „Kóringyálás. Minden gyerek imádja. Nem csak az édességet szeretjük, hanem leginkább azt, hogy az egész társaság összegyűlik, aztán hatalmas csoportokban megyünk, és órákig járjuk az egész falut.”

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Estére már a badnjak, azaz a tölgyfaág is a házat díszíti, amit az édesapa hoz. A régi szokások szerint az erdőben vágták ki, ma már a templomban is osztogatják.

Neda Alaburić: „A badnjak szimbolikája a következő - van szalmánk, ami a megszületett Jézus Krisztusnak készült ágyat jelenti. Ez némi melegséget adott neki éjszakánként a barlangban, ahol született. Badnjak egész évben a házat őrzi, így a régit a következő szentestén meggyújtják.”

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Szenteste 12 fogás kerül az asztalra, amely az év 12 hónapját szimbolizálja.

ortodox
karácsony böjtje
szokás
pravoszláv
hagyomány
tölgyfaág
Badnjak
Mohol

Kapcsolódó tartalmak

Most

11:33, Frissítve: 11:41

Egy asztalnál Kurti és Vučić

Több mint egy év után folytatódott a Belgrád és Pristina közti párbeszéd. Aleksandar Vučić szerb elnök és Albin Kurti koszovói kormányfő egy asztalhoz ült Brüsszelben.
10:51

A csúcson is netezne? - megteheti

Mostantól a Kilimandzsáró is szélessávú internetet kap, hogy a turisták tweetelhessenek, instázhassanak vagy whatsappozhassanak, miközben megmásszák Afrika legmagasabb hegyét.

Népszerű

Halálos baleset Bácsfeketehegynél

Halálos baleset történt délután az autópályán. Egy személyautó és egy kombi ütközött össze az Újvidék és Szabadka közötti autópálya-szakasz bácsfeketehegyi lejáratánál pénteken.

Folytatódtak a tüntetések Vajdaság-szerte

Nem egyeztek meg a gazdák és a kormány képviselői. A gazdák azt mondták, az alacsony felvásárlási árak, a magas üzemanyag- és műtrágya árak, továbbá a vízlecsapolási illeték miatt elégedetlenek.