Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Huszár Dániel

Pásztor István: Érdemlegesen nem korlátoz senkit sem az új intézkedés

2020-09-15
10:46
2020-09-15
16:38
Forrás
Pannon RTV
Szinte semmit sem változtat a mindennapjainkon, hogy péntek estétől megfigyelés alá helyezik a külföldi útjukról hazatérőket – mondta Pásztor István a Szabadkai Magyar Rádióban.

Csak az egészségi állapotukat akarják követni, ez pedig érdemlegesen nem korlátoz senkit sem – magyarázta a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke. Úgy véli a szerbiai járványmegelőző intézkedések hatékonyak, a gazdaságsegítő intézkedések pedig hoznak eredményeket. Jövőre már jelentős gazdasági növekedés valósulhat meg Szerbiában.

Péntek estétől megfigyelés alá helyezik azokat, akik a külföldi, például montenegrói, boszniai vagy horvátországi útjukról térnek haza, mert attól tartanak, hogy behurcolhatják Szerbiába a koronavírust. Pásztor István az intézkedés kapcsán a Szabadkai Magyar Rádió reggeli műsorában azt mondta, ez nem változtat érdemlegesen az életünkön, a mindennapjaink ritmusán.

A szerb kormány járványkezelő intézkedései szerinte hatékonyak, és megnyugvással fogadhatjuk azt is, hogy hétfőn például csak 29 új fertőzöttet regisztráltak.

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke: „A szerbiai egészségügyi kormányzat jól kezeli a koronavírust. Folyamatosan követik a helyzetet, amikor szükséges, akkor megtalálják azokat a megoldásokat, azokat a szabálybeli módosításokat, amik oda vezetnek, hogy mint ahogyan most itt az utóbbi egy-másfél hónapban láttuk, 2-3 hét alatt 500-ról lemegy a fertőzöttek száma 29-re.”

A VMSZ elnöke szerint hozzá kell szoknunk a vírussal való együttéléshez a védőoltás forgalomba helyezésééig, a társadalom átoltottságának eléréséig. Hozzá kell szoknunk ahhoz is, hogy maszkot kell viselnünk.

A VMSZ elnöke azonban nem híve a pánikkeltésnek, a fekete forgatókönyvek előrevetítésének. Azt mondja, ha a szabályok szerint viselkedünk, akkor ellenőrzés alatt lehet tartani a vírust. A magyarországi járványhelyzet kapcsán úgy nyilatkozott, ott is mindent elkövetnek, hogy hatékonyan lépjenek fel a kór ellen. A határ lezárásától sem kell tartani – mondja a politikus.

„Nem látom ebben a pillanatban annak a veszélyét, hogy olyan intézkedések kerülnének alkalmazásra, ami a mi Magyarországra való átmenésünk vonatkozásában, az ott tartózkodásunk tekintetében a mostanihoz képest bármiféle változást jelenthetne.”

Hatékonyak és eredményeket is hoznak a szerb kormány által hozott gazdaságsegítő és pénzügyi intézkedések a VMSZ elnöke szerint. A gazdasági mutatókat tiszteletreméltónak nevezte, különösen, ha más európai országhoz viszonyítjuk őket.

„A szerb gazdaság, ha jól emlékszem az első hat hónapi eredményre, 1,8 százalékkal esett vissza a tavalyi év hasonló időszakához képest. A vajdasági pedig 6,3 százalékkal növekedett, a koronavírustól függetlenül, az egy évvel ezelőtti számokhoz viszonyítva.”

Pásztor reálisnak tartja azt az előrejelzést, miszerint a szerb gazdaság 6 százalékos növekedést mutat majd jövőre. Minden jel szerint a szerb költségvetésben van annyi, hogy legyenek további gazdaságsegítő intézkedések és jövőre nyugdíjemelés is - tette hozzá a VMSZ elnöke.

Pásztor István
határ
megfigyelés
ellenőrzés
koronavírus
gazdaság

Most

21:08

Brexit - Felfüggesztették a londoni tárgyalásokat

Felfüggesztette az Egyesült Királyság és az Európai Unió jövőbeni kapcsolatrendszerének feltételeiről folyó londoni tárgyalásokat péntek este a brit és az uniós küldöttség, mivel nem sikerült áthidalni a nézetkülönbségeket.
20:59

Moszkvában megkezdődött a feliratkozás a védőoltásra

Moszkvában pénteken megkezdődött a feliratkozás a Covid-19 járvány elleni tömeges védőoltásra, Szergej Szobjanyin polgármestere elmondta, hogy az első napon ötezren jelentkeztek a veszélyeztetettségük miatt elsőbbséget élvező szakmai csoportokból.
19:06

Elhalasztják a TSC meccsét

Elhalasztják a TSC labdarúgóklub hétvégi, a Javor otthonában esedékes szuperligás mérkőzését, miután a topolyaiak több játékosuk koronavírusos megbetegedésére hivatkozva kérelmezték ezt a ligától.
17:01, Frissítve: 17:13

Több belgrádi vendéglátós a csőd szélére került

Az új járványügyi intézkedések miatt az eddigieknél is nagyobb mértékű veszteségekkel kell számolniuk a fővárosi vendéglátósoknak - panaszolják. Szerintük a felgyülemlett kiadások miatt már így is sokukat a teljes csőd fenyegeti.

Népszerű

Új szigorításokat vezetnek be Szerbiában

Hétköznaponként 17 órakor be kell zárniuk, hétvégente pedig ki sem nyithatnak a vendéglátóipari egységek és a szolgáltatói tevékenységeket végző vállalkozások - többek között ez tartozik az új szigorítások közé - írja a szerbiai sajtó.