Ugrás a tartalomra

Pert nyert a majdányi család, az államnak meg kell térítenie a migránsok által okozott károkat

2022.10.24
14:04
2022.10.25
07:18
Forrás
Pannon RTV
A kártérítés mértékét még nem határozták meg. Majdányon most a Szerbiai Menekültügyi Főbiztosság irodájának munkatársai ellenőrzésük alatt tartják a migránshelyzetet és megakadályozzák az illegális bevándorlók beköltözését az elhagyott házakba.

Pert nyert egy majdányi család, az államnak meg kell térítenie a migránsok által okozott károkat. Azt, hogy a Belügyminisztériumnak, illetve a szerb államnak mekkora kártérítést kell fizetnie a tulajdonosnak, szakértő határozza majd meg. Majdányon most a Szerbiai Menekültügyi Főbiztosság irodája is működik, feladatuk pedig, hogy ellenőrzésük alatt tartsák a migránshelyzetet és megakadályozzák az illegális bevándorlók beköltözését az elhagyott házakba.

Úgy tudjuk, egy Magyarkanizsán élő majdányi család részére született jogerős bírósági ítélet, amely szerint a szerb államnak, illetve a belügyminisztériumnak kártalanítaniuk kell őket, amiért a migránsok belakták és tönkretették családi házukat. A helyiek azt mondták, a majdányi család korábban vásárolta ezt a házat, szépen rendbe is tette, azzal a céllal, hogy nyugdíjas éveiket majd ott töltik el.

Az ítélet Szerbiában precedens értékű. A szóban forgó családot képviselő Boško Stanimirov ügyvéddel csak telefonon beszéltünk, mivel jelenleg is több más érintett család kártalanítási ügyét intézi. Azt mondta, a kár teljes volt, a pusztítást úgy fejezték be, hogy a házon belül minden fatárgyat, ajtót, ablakot elégettek, ami a tetőszerkezet kigyulladásához vezetett, csak a falak maradtak meg. Domonkos Eszter szerint minden majdányi családot, akinek a házát tönkretették, kártalanítani kellene.

„Kiszedik a gerendákat, és leszakad a mennyezet. Mindent, ami föl lehet tüzelni, ajtókat, ablakokat, mindent kiszednek és föltüzelik. Az én apósomék házában is minden második gerendát kivettek, föltüzelték, az ajtókat föltüzelték, és aztán a tetővel együtt beszakadt a mennyezet is.”

A helyiek azt mondták, a Szerbiai Menekültügyi Főbiztosság majdányi irodájának dolgozói most igyekeznek távol tartani a településről a migránsokat, nem engedik meg, hogy beköltözzenek az elhagyott házakba. Ennek köszönhetően csökkent a Majdány és Rábé területére nehezedő migrációs nyomás. Domonkos Mária is azt mondta, a migránsok kizárólag a két település közötti elhagyott hangárban húzódnak most meg, ott viszont valóságos sátorvárosuk van.

„Ott vannak, abban a hangárban. Úgy mondják ők is, hogy "angar", "angar". Tele van sátrakkal az is ugye, mert kiverték a tetőt is, ablakot is, mindent, és a szél keresztül fúj. Most meg telerakták sátorral, hogy ne fázzanak.”

A szerb-magyar-román hármashatárnál fekvő Majdányon és Rábén szerény családok élnek, akik többnyire mezőgazdasággal foglalkoznak. Becslések szerint időnként akár tízszer annyi migráns is tartózkodik a két településen, mint amennyi helyi lakos van. Az illegális bevándorlók a román határon keresztül próbálnak átjutni Magyarországra, mivel nincs határkerítés Románia és Magyarország között. A román határrendészet azonban keményen lép fel, és a migránsokat visszaküldi Szerbiába.

Majdány
migránsok

Most

Népszerű