Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Kovács Róbert

Pozitív elbírálásban részesült a Vajdasági Jogászösztöndíj Program minden pályázója

2021.07.27
14:07
2021.07.27
16:15
Forrás
Pannon RTV
A felhívásra 17 elsőéves joghallgató jelentkezett, akik a szerbiai jogi karok egyikén kezdik majd meg tanulmányaikat. A program Magyarország Kormánya Igazságügyi Minisztériumának pénzügyi támogatásával valósul meg.

A pályázati felhívásra 17 elsőéves hallgató jelentkezett. Öten az Újvidéki Egyetem Jogi Karára nyertek felvételt, tizenketten pedig az újvidéki Gazdasági Akadémia Univerzitás Gazdasági és Igazságügyi Jogi Karának szabadkai kihelyezett tagozatán kezdik majd meg tanulmányaikat.

Pannon RTV/Kovács Róbert

Lulić Emil, a pályázati bizottság elnöke: „Az elbírálás folyamata során már azzal az örömhírrel szembesültünk, valamennyien már el is küldték a beiratkozásról szóló bizonylatukat. A felvételi első akadályát sikeresen vették mindkét egyetemen. Mindössze egy hallgató van, aki nem juttatta el még a beiratkozásról szóló bizonylatát.”

Pannon RTV

A Vajdasági Jogászösztöndíj Program egy sajátos modell értékű lehetőség - mondta el Hajnal Jenő, az MNT elnöke. „Ez arról árulkodik a jövőben, hogy nyilvánvalóan más olyan hiányszakmánál, ahol úgy érezzük, hogy nagyon fontos és nagyon jelentős a fiatalokat ösztönözni arra, hogy itt a szülőföldön a szerb nyelvet is vállalva keressenek munkát. Az ösztöndíjprogram lehetővé teszi, hogy szerb nyelvi képzésen vegyenek részt a hallgatók, hogy megerősítsük mindabban őket, amely ide kötheti őket munkájukban, családjukban, boldogulásukban.”

Pannon RTV

Dr. Pásztor Bálint, a VMSZ köztársasági parlamenti frakcióvezetője szerint radikális változásra van ahhoz szükség, hogy ne tűnjenek el 1-2 évtized múlva a magyarul is tudó jogászok a magán- és a közszférából. „Ezt a gondot orvosolva döntöttünk úgy még másfél évvel ezelőtt, hogy tárgyalásokat kezdeményezünk Magyarország kormányával, az Igazságügyi Minisztériummal. Mi azt mondtuk, hogy első évben minden bizonnyal elegendő lesz, ha 10 ösztöndíjat biztosítanak azoknak a vajdasági magyar fiataloknak, akik a jogi szakmát szeretnék választani. Örömmel tölt el, ebben az esetben az tény, hogy tévedtünk. A 10 ösztöndíj nem elegendő, hiszen 17-en jelentkeztek.”

Pannon RTV

A pályázati ösztöndíjakról szóló szerződéseket augusztus második felében írják alá. A támogatások havi összege pedig 100 ezer forint dinár ellenértéke, tíz hónapon keresztül.

Az ösztöndíjpályázat részleteiről dr. Pásztor Bálinttal, a VMSZ köztársasági parlamenti frakcióvezetőjével Bartus Bella beszélgetett a Híradó Pluszban.

Vajdasági Jogászösztöndíj Program

Most

10:32

Elkezdődött a IV. Budapesti Demográfiai Csúcs

A magyar kormány tizenkettedik éve a családokért dolgozik, hogy a negyven éve tartó demográfiai lejtmenetet megfordítsa - mondta a magyar családokért felelős tárca nélküli miniszter a IV. Budapesti Demográfiai Csúcsot megnyitó köszöntőjében.

Népszerű

Leégett egy autószerelő műhely Szabadkán

A villámgyorsan a helyszínre érkező tűzoltók már csak a környező épületeket tudták megvédeni a lángoktól. A tűz szerencsére emberi életet nem követelt, azonban a kár tetemes. Az illetékesek szerint nem önhiba, hanem elektromos zárlat okozta a tüzet.