Ugrás a tartalomra
Pixabay

Pünkösdhétfő van

2020-06-01
15:40
2020-06-01
22:39
Forrás
magyarkurir.hu, Wikipedia
Pünkösdhétfő a pünkösdvasárnap fő ünnepet követő nap. Pünkösdkor ünnepli a kereszténység a Szentlélek eljövetelét, az egyház születésnapját.

Ez a húsvét és a karácsony után a harmadik legnagyobb keresztény ünnep. A húsvéttal együtt mozgóünnep, akárcsak a pünkösdvasárnap. A pünkösdhétfő a húsvétvasárnaptól számított 50. napon van. Legkorábbi dátuma május 11-e, a legkésőbbi pedig június 14-e.

A liturgiában karácsony és húsvét másnapjának mintájára megült, nem parancsolt ünnep.

Habár pünkösdhétfő a zsinati liturgiareform bevezetése óta már nem külön egyházi ünnep, számos országban – 1993 óta Magyarországon is – ünnep és munkaszüneti nap.

Ez a nap 2018 óra egyben a Boldogságos Szűz Máriának, az Egyház Anyjának kötelező emléknapja is.

A liturgikus emléknap megválasztása átgondolt döntés eredménye, hiszen Szűz Mária közbenjáró imájának is köze van a pünkösdi Lélek-áradáshoz. „Az Egyház, amelyet Krisztus az apostolokra épített, pünkösdkor ébredt tudatára Isten nagy tetteinek, amikor az utolsó vacsora termében összegyűlve mindannyiukat eltöltötte a Szentlélek, és különböző nyelveken kezdtek beszélni, úgy, ahogy a Lélek szólásra indította őket. Ebben a pillanatban indult el az Egyház a hitnek azon az útján, mely emberek és népek történetén átvezető zarándokút. Tudjuk, hogy ennek az útnak a kezdeténél jelen van Mária, ott látjuk őt az apostolok között, az utolsó vacsora termében, amint imádkozik és esdekel az ajándékért: a Szentlélekért.” (Redemptoris Mater, 26)

pünkösd
pünkösdhétfő
ünnep
Szűz Mária

Most

12:48

Veszélyben vannak a koalák

Eltűnhetnek a koalák a század közepére Új-Dél-Wales államból, amennyiben az ausztrál kormány nem tesz azonnali lépéseket az őshonos erszényesek és természetes élőhelyeik megóvásáért.

Népszerű