Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Robotolimpián indulnak a törökfalusi diákok

2021.06.17
14:58
2021.06.17
17:12
Forrás
Pannon RTV
Idén immáron második alkalommal indulnak a WRO nemzetközi szervezet robotolimpiáján a törökfalusi diákok. Míg tavaly a klímaváltozás volt a témája a versenynek, idén az elektromos autókra esett a választás.

Az adai Cseh Károly Általános Iskola törökfalusi kihelyezett tagozatán tanuló diákok is részt vesznek a robotolimpián, amelynek országos fordulójára a napokban került sor. A versenynek, amelyet világszerte 8-25 éves fiataloknak szerveznek, tavaly a klímaváltozás volt a témája, idén pedig az elektromos autókat dolgozták fel.

Banyári József tanulót kérdeztük: „- Milyen robottal készültetek a versenyre, mit tud ez a robot?
- Az autókat a helyére viszi, meg vissza kell, hogy menjen a helyére, és az idő most nem volt elég, ezért most ennyire futotta.”

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Göblös Péter osztálytanító több éve szabad foglalkozás keretében mutatja be az érdeklődő diákoknak a robotika világát.

Erdélyi Rómeó tanuló: „Megfogott az, hogy itt robotokkal foglalkozunk és a jövőben is lehet, hogy a robotok fognak csinálni mindent.”

Tóth Antal tanuló: „Szerintem a legérdekesebb a morzekódos robot volt eddig, de készítettünk olyat is már, ami sütit díszített és egy kígyót is már.”

Antal elárulta azt is, hogy valószínűleg programozó lesz, ha nagy lesz.

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

A robotkonstruktőri és programozói munkát a sportversenyek izgalmával párosítja a WRO világszervezet. Évről évre küldetések végrehajtására hívják a kreatív fiatalokat, 4 kategóriában és 3 korosztályban.

Göblös Péter osztálytanító: „Úgy néz ki a verseny, hogy van feladat, van pálya és meg van adva, hogy mit kell a robotnak elvégeznie. Mi most átcsúsztunk egy komolyabb korosztályba, ahol azért már nehezebb robotokat, tehát olyan robotokat kell építeni, amik maguk ismerik fel a helyzetet és ahhoz alkalmazkodva végzik el a feladatot. Be kell vallanom, hogy nekem egy picit ez már meghaladja a tudásom, de szerencsére a gyerekek között van olyan diák, aki ezt meg tudta oldani.”

A vajdasági verseny a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar segítségével valósul meg, az MNT támogatásával. Fővédnöke pedig Vicsek Annamária oktatási államtitkár. Az idei robotolimpia döntőjének egyébként a németországi Dortmund városa ad otthont.

Törökfalu
robot
robotolimpia
Göblös Péter

Most

12:47

Falunapot ünnepel Majdány

Falunapot rendeznek Majdányon a helyi művelődési otthon nagytermében. Az esemény ma 19 órakor kezdődik, ahol többek között egy kiállítás is várja a látogatókat.

Népszerű