Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Dobó Krisztián

Rögtönzött „migránsfürdőszoba" a palicsi erdőben

2023.05.15
14:05
2023.05.15
16:12
Forrás
Pannon RTV
Az egyik telekről vizet és áramot vezettek ki a közeli erdei útig a migránsoknak az ott élők. Így van hol tisztálkodniuk és a telefonjaikat is feltölthetik.

A taxisokat hibáztatják a palicsi Tőzegbánya erdő alatt élők azért, hogy miután a rendőrség begyűjti és elszállítja a migránsokat, azok még többen térnek vissza. Az erdőben stábunk tapasztalatai szerint etnikumonként csoportosulnak az illegális táborokban megbúvó migránsok, zömében afgánok és szírek. A helyiek közül van, aki segít nekik. Az egyik házból például vizet és áramot vezettek ki az erdőbe.

Mihájlovity Irén: „A szomszéd kitett egy plasztik hordót, abba belerakják a szennyest, annyit elért, hogy nem dobálják szét. Mert ez az út itt tele volt végig szennyessel. Most ide, és amikor tele lesz, kiöntik valahova és itt elégetik, ahol a szomszéd is szokta égetni a szemetet. Áram is van, engedi, hogy töltsék a telefont. Most sokan haragszanak ezért rá, de én meg azt mondom, hogy jó, mert mi öregasszonyok, meg akik erre lakunk, nyugodtabbak vagyunk. Mit érnénk el vele, ha mindenhova ugrálnának be vízért?"

Az idős asszony szerint nemcsak az illegális táborokban bújnak meg a migránsok, hanem az üresen álló ingatlanokba is bemennek:
„Most hallom, amik szabad víkendházak, hogy oda is bementek, betörtek. Itt a betonon is van egy szép víkendház, itt a kanyar után, a Jóskáé, ő beteg, nem bír kijárni, és azt mondják, hogy ott is betörték az ablakokat, meg minden. Ez nem megoldás."

A migránsok vonulási irányát a sok szétdobált szemét jelzi. A legtöbb táborhely nehezen megközelíthető, elbarikádozzák az erdei utakat. Az éppen ügyelő őrszem a táborukba invitálta stábunkat, biztonsági okokból csak annak bejáratáig merészkedtünk.

Az egyik illegális migránstáborban, amely a tőzeges erdő mélyében van, egy afgán fiatalemberrel találkoztunk, aki nem akart velünk szóba állni kamera előtt. Viszont néhány szót váltottunk vele, azt mondta, hogy a táborban itt most afgánok vannak, van egy szomszédos tábor az erdő másik felében, ahol szíriaiak húzódnak meg. Elmondása szerint marokkóiak most nincsenek az erdőben. Számukra nagy gondot jelentenek a rendőrök, akik állandóan razziáznak és ellenőrzik őket, hiszen egyikük sem rendelkezik semmilyen identifikációs kártyával illetve dokumentummal. Napi szinten próbálkoznak átmenni a magyar határkerítésen, de általában a magyar rendőrök is résen vannak, elkapják őket, visszaküldik ide Szerbiába, és ismét itt kötnek ki a Tőzegbánya erdős részében, az általuk létrehozott illegális sátortáborokban. Elmondásuk szerint többségük úti célja általában Németország.

migráns
migránsválság

Most

12:02, Frissítve: 12:12

A népmese napját ünnepelték Horgoson

Ugyan egy nappal korábban, de Horgoson is megünnepelték a magyar népmese napját, amely Benedek Elek születésnapjához kötődik. Papírszínházzal és élőszavas mesemondással várták a helyi Művelődési Ház előtt a legkisebbeket.

Népszerű