Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Dragan Miljanić, Nino Gualtieri

Rómába költöztek a harangok

2019-04-19
08:16
2019-04-19
18:24
Forrás
Pannon RTV
A nagycsütörtöki esti misén az egyház jelképes lábmosással és oltárfosztással tisztelgett Jézus Krisztus áldozata előtt. Az utolsó vacsora emlékmiséjén a rászorulókra is gondoltak a temerini hívek.

A Szent Rozália plébániatemplom harangjai már háromnegyed hétkor a nagycsütörtöki esti misére hívogatták a temerinieket. Sokan ekkor végezték el a húsvéti gyónást is, ugyanis fontosnak tartják az ünnepekre való lelki felkészülést. Uracs János, Temerin: „Legalább húsvét tájékán járuljunk az oltári szentséghez, és az áldozáshoz és a gyónáshoz természetesen. Nekünk múlt csütörtökön volt a gyónóbúcsú, én akkor végeztem el a gyónóbúcsún a gyónást, mint ahogy mondják, de hát készülünk már, ez a nagycsütörtök az utolsó vacsorának a jelentősége.”

Nagycsütörtökön az egyházi rend és az oltáriszentség alapítására emlékeztek világszerte a hívők. A tanítás szerint ezen a napon fogadták vissza a bűnbánókat is. Oláh László, Temerin: „Nagy jelentőséggel bír, hogy Jézus Krisztus az utolsó vacsorára készül, és utána, az utolsó vacsora után már, hogy is fejezzem ki magam, készül a halálra.”

A háromnapos gyász a nagycsütörtöki szertartással kezdődött, amikor a dicsőségre felszólaló orgona, harangok és csengők szombat estig elhallgatnak. Az emlékmise evangéliumában Jézus példamutató cselekedetét idézték fel, miután a helyi pap is megmosta az arra kiválasztott emberek lábát. A temeriniek ilyenkor a rászorulókat is segítik adományaikkal.

A mise végén az oltárról lekerültek a szentségek, ugyanis nagyszombatig szünetelnek az egyházi szertartások is. Jézus elhurcoltatásának jelképeként teljesen lecsupaszították az oltárt is. Szungyi László, főesperes, temerini plébános: „Ahogy ilyenkor ájtatosan, gondolatainkban átéljük a napnak a titkát, az utolsó vacsora terme lesz minden templom, mindenütt, ahol összejönnek a hívek Krisztus nevében.”

Az oltárfosztást követően szentségimádással virrasztottak a temerini hívek.

harangok
Temerin
húsvét
oltárfosztás
Szungyi László

Most

16:26

Tűz pusztít Bosznia-Hercegovinában

Trebinje környékén, a Boszniai Szerb Köztársaságban az éj folyamán a lángok a szél miatt több kilométerre kiterjedtek. Félő, hogy a lángok a közelben elhelyezkedő Zasad településig jutnak.

Népszerű

Megtámadták a TSC szurkolóit Temerinben

A TSC szurkolóinak egy kisebb csoportját eddig ismeretlen tettesek megtámadták Temerinben, amikor a vasárnap esti Vojvodina elleni mérkőzés után hazafelé tartottak.