Ugrás a tartalomra

Rómába költöztek a harangok

2019.04.19
08:16
2019.04.19
18:24
Forrás
Pannon RTV
A nagycsütörtöki esti misén az egyház jelképes lábmosással és oltárfosztással tisztelgett Jézus Krisztus áldozata előtt. Az utolsó vacsora emlékmiséjén a rászorulókra is gondoltak a temerini hívek.

A Szent Rozália plébániatemplom harangjai már háromnegyed hétkor a nagycsütörtöki esti misére hívogatták a temerinieket. Sokan ekkor végezték el a húsvéti gyónást is, ugyanis fontosnak tartják az ünnepekre való lelki felkészülést. Uracs János, Temerin: „Legalább húsvét tájékán járuljunk az oltári szentséghez, és az áldozáshoz és a gyónáshoz természetesen. Nekünk múlt csütörtökön volt a gyónóbúcsú, én akkor végeztem el a gyónóbúcsún a gyónást, mint ahogy mondják, de hát készülünk már, ez a nagycsütörtök az utolsó vacsorának a jelentősége.”

Nagycsütörtökön az egyházi rend és az oltáriszentség alapítására emlékeztek világszerte a hívők. A tanítás szerint ezen a napon fogadták vissza a bűnbánókat is. Oláh László, Temerin: „Nagy jelentőséggel bír, hogy Jézus Krisztus az utolsó vacsorára készül, és utána, az utolsó vacsora után már, hogy is fejezzem ki magam, készül a halálra.”

A háromnapos gyász a nagycsütörtöki szertartással kezdődött, amikor a dicsőségre felszólaló orgona, harangok és csengők szombat estig elhallgatnak. Az emlékmise evangéliumában Jézus példamutató cselekedetét idézték fel, miután a helyi pap is megmosta az arra kiválasztott emberek lábát. A temeriniek ilyenkor a rászorulókat is segítik adományaikkal.

A mise végén az oltárról lekerültek a szentségek, ugyanis nagyszombatig szünetelnek az egyházi szertartások is. Jézus elhurcoltatásának jelképeként teljesen lecsupaszították az oltárt is. Szungyi László, főesperes, temerini plébános: „Ahogy ilyenkor ájtatosan, gondolatainkban átéljük a napnak a titkát, az utolsó vacsora terme lesz minden templom, mindenütt, ahol összejönnek a hívek Krisztus nevében.”

Az oltárfosztást követően szentségimádással virrasztottak a temerini hívek.

harangok
Temerin
húsvét
oltárfosztás
Szungyi László

Kapcsolódó tartalmak

Most

19:30, Frissítve: 19:57

Száz fiatal labdarúgó a Csubela Ferenc Emléktornán

Száz fiatal labdarúgó részvételével zajlott a Csubela Ferenc Emléktorna Bácskossuthfalván. A kispályás kupán 16 csapat versengett helyi és környékbeli fiatalok részvételével. Csubela Ferenc, a VMSZ egyik alapítója és első elnöke volt.

Népszerű

Mezőgazdászok, figyelem!

Új pályázatot hirdettek a mezőgazdászok számára. Beruházásaik 50 százalékát az állam biztosítja, vissza nem térítendő támogatás formájában.

Elindult a személyforgalom a Szabadka-Szeged vasútvonalon

Az első járat 5 óra 19 perckor indult Szegedről. Az első utasok között volt Lázár János magyar közlekedési miniszter és dr. Pásztor Bálint a VMSZ megbízott elnöke is. A személyvonatok ezen a vonalon ötször közlekednek majd mindkét irányba.