Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Huszár Dániel

Roskadoznak a piaci asztalok a friss tavaszi zöldárutól

2021.03.13
12:14
2021.03.13
16:48
Forrás
Pannon RTV
Egyelőre a fóliasátrak alatt termett zöldsalátát, újhagymát, retket és spenótot kínálják a termelők a szabadkai piacokon, április elejétől azonban már a szabadföldi kerti vetemények is megjelennek majd. Az árak már most is barátságosak.
Pannon RTV/Huszár Dániel

Szombat délelőtt nagy volt a kereslet a tavasz hírnökeinek számító zöldségfélék iránt a szabadkai nagybani piacon. A zöldsaláta fejét 40-50 dinárért lehetett megvásárolni, az újhagymát 25-től 40 dinárig, az új fokhagymát 50 dináros csomónkénti áron, míg a retekért 40-50 dinárt kértek, a spenót kilója pedig 200 dinárba került.

Ezek az elsőosztályú termények árai, de apróbb, vagy repedezett retket, vékonyabb szálú zöldhagymát, előző napi szedésű fejes salátát már akár 20 dinárért is lehetett venni. Az emberek többsége ilyenkor már megkívánja a friss, vitamindús zöldárút.

Takács Lívia is azért ment ki a piacra, hogy főleg ezeket szerezze be: „Általában ilyenkor már elkezdem a zöldhagymát vásárolni, a spenótot, persze a zöldséget, répát, almát, ilyen árut szoktam a piacon vásárolni. Elsősorban a szervezetem is kívánja, meg hát egy kicsit változatosabb legyen az étrendünk.”

Horvát Szilvia hajdújárási őstermelő is a szabadkai nagybani piacon értékesíti portékáját. Azt mondja, ezek már helyben megtermelt kerti vetemények, és kiváló vitaminforrások a téli időszakban elfáradt emberi szervezet számára.

„Hiány szenvedtünk napfényből, tehát a klorofill-bevitel az nagyon fontos lenne. Tehát a zöldsaláta, spenót, maga a szervezet is kívánja, ha ránézünk, szerintem.”

Pannon RTV/Huszár Dániel

Hajdújárás főutcáján az őstermelőktől háznál is vehetünk friss tavaszi zöldárút. Kohajda Csaba is otthonról értékesíti a zöldhagymát, retket, fejes salátát és spenótot. Azt mondja, a szabadföldi kerti veteményekre még várni kell egy kicsit: „Ezek, amik most vannak, ezek fóliasátras termékek, a szabadföldi március vége, április eleje.”

A háznál árusított őstermelői portéka mindig friss, a hagyma- és retekcsomók nagyok, nagybani vásárláskor pedig kedvezmény is jár. A spenót kilóját ők is 200 dinárért mérik, a retek, a zöldhagyma és a saláta pedig 50 dinár.

piac
tavasz
friss
áru
zöldáru
zöldsaláta
fóliasátor
retek
spenót
újhagyma
szabadföldi
kerti
vetemény
nagybani

Most

21:40

Hamilton a pole pozícióban

A címvédő és hétszeres világbajnok Lewis Hamilton, a Mercedes brit versenyzője nyerte az első Forma-1-es Szaúdi Nagydíj időmérő edzését, így ő rajtolhat majd az élről.
16:09

Madáretetés a megfelelő módon

Madáretetési akciót szerveztek Hajdújáráson gyermekek számára. A fiatalok természetes alapanyagokból készítettek madárkalácsokat, emellett pedig megismerkedhettek a Ludasi-tó élővilágával is.

Népszerű