Ugrás a tartalomra
Szabadkai Közkórház
Pannon RTV

Sok a krónikus beteg Szabadkán

2017-09-21
15:22
2017-10-04
12:40
Forrás
Pannon RTV
Az időskori cukorbetegségre való hajlam, a magas vérnyomás, illetve a túlsúly jelenti a legnagyobb egészségügyi gondot a lakosság körében - derült ki a Szabadkai Közkórház szűrővizsgálatából.

Unokájához érkezett látogatóba István Teréz a Szabadkai Közkórházba. A krónikus betegségek eddig elkerülték, igyekszik egészségesen élni.
„- Sokat mozgok, aktív vagyok, dolgozok még mindig, habár már nyugdíjas vagyok, és az nagyon sokat számít, hogy az ember nem hagyja el magát.
- Táplálkozásnál mire figyel oda?
- Sovány húsokat, sok zöldséget és vitamindús gyümölcsöt eszünk, idénygyümölcsöt, nyáron főként sok zöldségfélét.”

Sajnos nem mindenki mondhatja el magáról, hogy egészséges. A legújabb szabadkai szűrővizsgálatok eredményéből is éppen az derült ki, hogy sok a krónikus beteg a lakosok között. Gordana Krtinić, igazgatóhelyettes, Szabadkai Közkórház: „ Sajnos azt kell mondanom, hogy nem vagyunk a legelégedettebbek az eredményekkel. A lakosok többsége, akik jelentkeztek, gyakorlatilag inkább az idősebb korosztály. A jelentkezők 40 szaázaléka 65 évesnél idősebb volt, úgy 20 százaléka 55 és 65 közötti és csak 40 százaléka 55 évnél fiatalabb, úgymond középkorú.”

A 117 résztvevőből 55-nél kiderült, hogy magas vérnyomástól szenved, ebből 8 személynél veszélyesen magas értéket mértek. 74 ember hajlamos az időskori cukorbetegségre, további 15 személynél pedig korábban már megállapították a diabéteszt.

Ha rendszeresen mozgunk, egészségesen táplálkozunk, igyekszünk a testsúlyunkat a normál tartományban tartani és még a stresszt is kerüljük, már sokat tettünk egészségünk megőrzése érdekében - mondta el a szűrővizsgálatokat végző egészségügyi csoport vezetője.

A szűrést 12 orvos és 6 egészségügyi nővér végezte.

szabadka
Közkórház
szűrővizsgálat
krónikus beteg
cukorbetegség

Most

21:28, Frissítve: 22:10

Összeért a híd két íve

Összeértek a mederhíd ívei, s tizennyolc év után újra átível a Dunán az újvidéki Žeželj-híd. Egyelőre csak gyalogosan lehet átkelni rajta a folyón Újvidék és Pétervárad között.
20:37, Frissítve: 21:06

Citeratalálkozót tartottak Adorjánon

Az idén harmadik alkalommal rendezték meg a „Szól a citera” elnevezésű citeratalálkozót Adorjánon. A szervező Szőke Tisza Művelődési Egyesület mellett még hét csoport lépett színpadra.

Népszerű

Új mentőautót kapott a Zentai Közkórház

Újabb mentőautóval gazdagodott a Zentai Közkórház, amelynek vezetője vasárnap vette át a járművet a zentai, a szolnoki és a halbestadti Rotary Clubok illetékeseitől.