Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Szabadka ad otthont az Akadémiai Napoknak

2022.05.23
19:35
2022.05.23
19:56
Forrás
Pannon RTV
Témáját a Balkán izgalmas sokszínűsége ihlette. A kisebbségi lét, a multikulturalizmus és a megújuló hagyományok is a témák között szerepelnek. A program szombatig tart.

”Küzdelmes sorsközösség” címmel invitálja az érdeklődőket a szabadkai Akadémiai Napokra az Európai Protestáns Magyar Szabadegyetem.

Jaskó Tamás, az EPMSZ elnöke: "Eredeti célunk az volt, hogy részletesebben bemutatjuk akár a természeti tájat, akár a várost, amely számomra egy csodálatos élmény. De a sűrű program miatt erre nem kerül sor. A szombati kirándulásunkon eljutunk Újvidékig, de például Bánátba nem jutunk el."

Az Akadémiai Napok témája a Délvidék sokszínűsége, sorközösségének históriája, jelene és jövője.

Pannon RTV

Móricz Árpád, református lelkész: "A jövőképet én alapvetően az anyaországnak az erejében és támogatásában látom. Nagyon örvendetes az, hogy most a szó nemes értelmében anyaországnak látom, aki gondoskodik az elszakadtakról. Minden értelemben. Abban segít, hogy a szülőföldünkön megmaradjunk."

Nem nagyon lehetne jobb várost találni a rendezvény helyszínéül - mondta dr. Pásztor Bálint. Szabadka Város Képviselő-testületének elnöke hozzátette, egy olyan városról van szó, amelyben négy hivatalos nyelv van használatban, több nemzetiségű, több vallású település. "Fontos az is, hogy az Európából ide érkező vendégek, szakértők, vallási vezetők, közéleti emberek láthatják, hogy mi mindennel büszkélkedhetünk. Ugye az Európai Protestáns Magyar Szabadegyetem egy 1969 óta működő civil szervezet, amely minden évben megrendezi az Akadémiai Napokat, és ilyen szempontból nagy megtiszteltetés az Szabadka számára, hogy az idei évben ide szervezték ezt a rendezvényt."

Pannon RTV

Az előadások kedden is folytatódnak. Egyebek mellett a nemzetiségi fókuszú területi és közösségi jogok gyakorlatáról, valamint az itteni magyarság helyzetéről is hallhatnak az érdeklődők. Az előadásokat mindennap zenés, kulturális programok zárják.

Akadémiai Napok
Szabadka

Most

18:23, Frissítve: 18:36

Ünnepelnek a martonosiak

Magyarkanizsa község egyik legrégebbi települése műsorsorozat keretében ünnepli fennállásának 100 éves, írott dokumentumokban is lejegyzett múltját.
16:23, Frissítve: 20:03

Állóháború, országos légiriadó

Az éjszaka folyamán több ukrán városból is robbanásokról érkeztek jelentések, és légiriadót rendeltek el az országban. Szeverodonyecket ugyan át kellett adniuk az oroszoknak, a szomszédos Liszicsanszkban azonban még kitartanak az ukrán erők.

Népszerű