Ugrás a tartalomra

Szakmai képzést tartanak pedagógusoknak Szabadkán

2023.04.13
15:07
2023.04.13
17:03
Forrás
Pannon RTV
Erdélyből 50-en, Vajdaság szinte minden magyarlakta településéről pedig 25 pedagógus érkezett a szabadkai Ivan Sarić Műszaki Középiskolában megrendezett műhelymunkákra.

Egymástól tudnak a pedagógusok a legtöbbet tanulni. Ennek a jelmondatnak szellemében indult pedagógusképzés Szabadkán. A háromnapos szakmai fejlesztési programot vajdasági és romániai pedagógusok részére szervezte meg az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesülete, a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége és a magyarországi Innovatív Pedagógiai Műhely.

Általános iskolai tanító, gimnáziumi- és szakiskolai tanár, fejlesztő- és óvodapedagógus sőt pszichológus és minden olyan magyar szakember, aki valamilyen módon az oktatás területén a gyerekekkel foglalkozik, részt vehet a szakmai képzésen. Erdélyből 50-en, Vajdaság szinte minden magyarlakta településéről pedig 25 pedagógus érkezett a szabadkai Ivan Sarić Műszaki Iskolában megrendezett műhelymunkákra.

Köllő Zsófia, a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének programigazgatója: "A Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségénél mi úgy gondoljuk, hogy ez elsősorban ez azt jelenti a pedagógusok számára, hogy azt érezhetik, hogy nincsenek egyedül. Nagyon sok pedagógus van Romániában akik más városokban, más térségekben dolgoznak de a Kárpát-medencében máshol is, akiknek hasonló problémáik vannak illetve hasonló törekvései illetve vannak jó gyakorlatai, amiket megtudnak osztani egymással."

A program másfél éve zajlik és az első Romániában megtartott értekezlet után most Szabadkán folyik a továbbképzés.

De Negri Ibolya, az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesületének elnöke: "Azok a pedagógusok jöttek össze, akik igényesek a munkájukra és akik elkötelezettek, elhivatottak a magyar nyelvű oktatás terén és készek az új tanulásához, az új ismeretek szerzésére. Azt gondoljuk, hogy ez egy nagyon jó lehetőség hiszen két különböző régió, két különböző ország pedagógusai jöttek össze, de ugyanakkor közös számunkra az, hogy minden régió a kisebbség nyelvén oktat."

A rendezvény célja, hogy a határon túli magyar pedagógusok szakértelmét olyan tudásokkal, készségekkel egészítsék ki, amelyek birtokában szakértővé válnak a saját területükön, másrészt pedig a kapcsolatépítés és a hálózatosodás is.

Tratnyek Magdolna, az Innovatív Pedagógiai Műhely szakmai vezetője: "Tegyük hozzáférhetővé ezeket a szakmai kompetenciákat vagyis váljon elérhetővé az érdeklődők számára. Teszem azt Vajdaságból, Erdélyből vagy akár a Felvidékről valaki keres egy olyan szakértőt, aki az ő környezetében nincs, akkor ebben az adatbázisban rá tud keresni és akár egy másik országból is igénybe tudja venni a szakértőt, de sokszor még a szomszédos településeken sem tudnak arról, hogy egyik vagy másik kolléga még pluszban a tanításon kívül mivel foglalkozik, mert ez nem főállású dolog. Megmaradnak az eredeti tevékenységüknél és még pluszban vállalhatnak ilyen támogató munkát."

A szakértők az oktoped.hu folyamatosan bővülő honlapján érhetők el. A projekt két évvel ezelőtt indult, megálmodója pedig a magyarországi Innovatív Pedagógiai Műhely.

pedagógus
képzés
Szabadka

Kapcsolódó tartalmak

Most

19:29, Frissítve: 20:24

Rekordturizmus

Az a 2 millió 100 ezer turista, aki az elmúlt évben Szerbiába látogatott egy érdekes és elsősorban biztonságos országba érkezett - mondta Belgrádban Aleksandar Vučić.

Népszerű

Alapos metszés, bőséges termés

Bőséges szőlőtermésre a tőkét a radikális metszés serkenti. A szőlőtőkék szeretik ezt az ösztönzést, kiváltképp ha a növényt indáitól a gazda február végén vagy március elején szabadítja meg.

Hosszú hétvége, hosszú sorok

Továbbra is sokan utaznak Magyarország irányába Szerbiából a hosszú hétvége alatt. Stábunk a délelőtti órákban járta körbe a határátkelőket.