Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Szunyog Tibor

Székelykeve várja a kiránduló diákcsoportokat

2022.05.18
21:25
Forrás
Pannon RTV
Székelykeve érdekes célpont a turisták számára, hiszen az al-dunai székelyek a bukovinai székelyek leszármazottai, akik megőrizték nyelvjárásukat és hagyományaikat.

Erre a legdélebbi magyar településre évente több ezer turista érkezik. Az elmúlt években sajnos elmaradtak a Határtalanul kirándulások, de idén tavasztól újra útra kelhetnek a kirándulni vágyók.

Pannon RTV/Szunyog Tibor

Vámos Elizabetta szülei nyomdokaiba lépett és hat éve foglalkozik a helyi diákszálló vezetésével, de maga a szálló a faluban immár 15 éve üzemel és fogadja a csoportokat.

A vendéglátók teljes programmal várják a diákcsoportokat és elkalauzolják őket a környék látnivalóihoz is.

Pannon RTV/Szunyog Tibor

A környéken sok látnivaló van, de maga Székelykeve is érdekes az odalátogatók számára. A legkedvesebb a kincstári ház látogatása, amely tele van régiségekkel. Az épületben olyan tárgyak is helyet kaptak, amelyek még Bukovinából valók, mint például a tulipános láda.

Pannon RTV/Szunyog Tibor

A székelykevei templomot is szívesen látogatják a kirándulók. Szemerédi Pál, helyi plébános kiemelte, hogy a székely nép nagyon vallásos és a hívek rendszeresen részt vesznek a szentmiséken.

Pannon RTV/Szunyog Tibor

Székelykeve magyarságának megmaradása példa értékű, hiszen attól függetlenül, hogy az anyaország határától több mint 200 kilométerre élnek, makacsul őrzik nyelvi és kulturális hagyományaikat. Féltett örökségüket, örökségünket mindenképpen érdemes megbecsülnünk és megtartanunk.

Székelykeve
Határtalanul
Határtalanul program

Most

11:50

Csaknem 40 fokkal köszönt be a július

36-37 Celsius fokos meleggel köszöntött be a július. Jó hír viszont, hogy már csak pár napig kell kibírni a kánikulát, a jövő hét elején enyhe lehűlés érkezik térségünkbe. Nem szakad meg azonban a strandolós idő.
10:48, Frissítve: 10:55

Könnyítik a vasúti teherforgalmat

Elfogadta a szerb parlament Külügyi Bizottsága a szerb és a magyar kormány közötti közúti, vasúti és vízi forgalom határellenőrzéséről szóló megállapodás módosításait - írja közösségi oldalán Kovács Elvira.

Népszerű

Apa és négy gyerek – segítsünk a Vranka családnak

Segítségre szorul a szabadkai Vranka család. Az apa egyedül neveli négy gyermekét. A szerény körülmények között élő öttagú családnak leginkább élelmiszerekre, tisztálkodási szerekre, valamint építőanyagokra lenne szükségük.

Betakarítják az illegálisan vetett gabonát

Törökbecsén újra betakarítják az illegális terméshozamot az állami tulajdonban lévő földterületekről. A bánáti községben 2016-tól gyűjtik be a terményt azzal a céllal, hogy ily módon fékezzék meg a föld törvénytelen használatát.