Ugrás a tartalomra

A szelektív hulladékgyűjtésért Csantavéren

2021.08.12
15:21
Forrás
Pannon RTV
A csantavéri EcoKarma környezetvédelmi szervezet tavaly jött létre az élhetőbb, tisztább falu érdekében. Egyre több az aktivista, de a feladat is, ezek közé tartozik a szelektív hulladékgyűjtés.

Az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testülete vörös riasztást adott ki a napokban. A világ vezető klímakutatói által elkészített beszámoló szerint a helyzet rossz, de még van esély arra, hogy a bolygó lakható maradjon. Ehhez azonban teljesen meg kell szüntetni a szén-dioxid kibocsátást, és alkalmazkodni kell a visszafordíthatatlan változásokhoz. Szakemberek szerint a legnagyobb problémát továbbra is a fosszilis energiahordozók elégetése, illetve az őserdők kiirtása okozza világszerte.

Globális felmelegedés, olvadó jégsapkák, klímaváltozás, természeti katasztrófák. Mind-mind olyan fogalmak, amelyeket az utóbbi időben egyre gyakrabban hallunk a sajtóban. A szakemberek szerint a gyáróriások és a hatalmas mennyiségű káros anyag kibocsátás és a kipufogógáz a légszennyezés két fő okozója. De addig, amíg nem történik világszintű változás, mit tehet és tesz a hétköznapi ember annak érdekében, hogy a visszafordíthatatlannak tűnő folyamatot lelassítsa?

László Ágnes, Magyarkanizsa: „Elsősorban igyekszünk nem sok szemetet vásárolni, mivel a legjobb hulladék az, amit meg sem termelünk, úgyhogy igyekszünk hulladékmentesen vásárolni, tehát kis tárolókba, üvegcsékbe. Engem már teljesen jól ismernek a zacskókáimról a péknél vagy a hentesnél is akár, húsárút így veszek.”

Az egyéni cselekvés mellett sokkal hatékonyabb eredményeket lehet elérni összefogással, csoport szinten. Jó példa erre a csantavéri EcoKarma elnevezésű környezetvédelmi szervezet, amely tavaly jött létre az élhetőbb, tisztább falu érdekében.

Cvrlja Nataša, elnök, EcoKarma: „Ott kezdődött az egész, hogy az egyik tagnak jött egy ötlete, hogy szeretne valamit Csantavéren csinálni. Összeszedett 1-2 embert, ők összeszedtek még 1-2 embert, összeültünk és kitaláltuk azt, hogy csináljunk egy környezetvédelmi szervezetet, hogy Csantavért megtisztítsuk, és hogy sokkal jobb közösségben éljünk, mert ha szebb a környezetünk, akkor jobban is érzi magát mindenki.”

A fiatalok alkotta szervezet első megmozdulása a Csík-ér és környékének megtisztítása volt a tavalyi év folyamán. Az EcoKarma azóta még több aktivistával és egyre több feladattal gyarapodott. Ezek közé tartozik a szelektív hulladékgyűjtés és válogatás, amely a falubeliek együttműködésével sikeresen zajlik. Az összefogásra azért van szükség, mert Csantavéren nincs külön szelektív hulladékszállítás.

Gandis Csongor, alapító tag, EcoKarma: „Felvesszük a kapcsolatot olyan cégekkel, akik kifejezetten a szelektíven gyűjtött hulladékokkal foglalkoznak. Ők egyrészt meg is könnyítik a munkát, másrészt másoknak is megkönnyítik a munkáját azzal, hogy tőlünk átveszik ezeket a válogatott hulladékokat. Különösen odafigyelünk arra, hogy szépen legyenek válogatva, nem egyben viszik el, mindent külön gyűjtünk. Ők utána felveszik a kapcsolatot más olyan cégekkel, akiknek ezt át tudják adni és újra tudják hasznosítani.”

Az előbb említett néhány példa mellett sokkal egyszerűbben is törekedhetünk a fenntarthatóbb, környezettudatosabb élet jegyében. Az eldobható papír vagy műanyag használati tárgyakat lecserélhetjük többször használatos társaikra. Új termékek vásárlásánál is törekedjünk az újrafelhasználhatóságra, vásároljunk használt ruha kereskedésekben. Csökkentsük a környezetünkben felhalmozódó hulladékot, vásároljunk helyi termelőktől, ügyeljünk az energiatakarékosságra. Gondoljunk a holnapra, cselekedjünk most!

Csantavér
EcoKarma
hulladek
szemét
felmelegedés
klímaváltozás
klímakatasztrófa
Csík-ér

Kapcsolódó tartalmak

Most

19:29, Frissítve: 20:24

Rekordturizmus

Az a 2 millió 100 ezer turista, aki az elmúlt évben Szerbiába látogatott egy érdekes és elsősorban biztonságos országba érkezett - mondta Belgrádban Aleksandar Vučić.
19:01, Frissítve: 20:04

Dragan Đilas Szabadkán ünnepelt

Elégedett a Szerbia az erőszak ellen tömörülés december 17-i választási eredményeivel Dragan Đilas. A Szabadság és Igazságosság Pártja elnöke a szabadkai városi szervezet harmadik születésnapja alkalmából rendezett ünnepségen vett részt.
18:11, Frissítve: 20:07

Aranytollakkal ékeskedhetnek

Aranytoll kitüntetéssel díjaztak újságírókat a Vajdasági Televízió új épületében. A 2021-es és '22-es év legjobbjai vehették át a plaketteket.

Népszerű

Alapos metszés, bőséges termés

Bőséges szőlőtermésre a tőkét a radikális metszés serkenti. A szőlőtőkék szeretik ezt az ösztönzést, kiváltképp ha a növényt indáitól a gazda február végén vagy március elején szabadítja meg.

Hosszú hétvége, hosszú sorok

Továbbra is sokan utaznak Magyarország irányába Szerbiából a hosszú hétvége alatt. Stábunk a délelőtti órákban járta körbe a határátkelőket.