Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Molnár Ádám

„Szent István kősziklára építette országát”

2019-08-21
10:23
2019-08-21
17:26
Forrás
Pannon RTV
Kenyérszenteléssel egybekötött hálaadó szentmisével és kultúrműsorral ünnepelték augusztus 20-át a martonosiak.

Az ünnepi szentmisét a falu plébánosa, Savelin Zoltán celebrálta, majd kultúrműsorban felléptek a helyi gyerekek, és a község művelődési egyesületei is bemutatkoztak.

Szentmisével vette kezdetét a martonosi Szent István-nap és Újkenyér-ünnep, amelyet a falu plébánosa, Savelin Zoltán tartott a hívőknek. Ünnepi szentbeszédében Szent István király örökségét hangsúlyozta és a keresztény állam megteremtésének adott hálát.

Savelin Zoltán, plébános, Martonos: „Szent István azon felül, hogy megalapította az országát, lerakta annak alapjait a kősziklára. Ez azonban mind kevés lett volna, ha nem gondolt volna ránk is a jövőt illetően, és ezért a gyökerekből indult ki, a gyökérbe pedig beoltotta a keresztény hitet. Ez a jelentősége az ünnepnek.”

A martonosiak másodízben ünnepelték meg ilyen formában a Szent István-napot és Újkenyér-ünnepet.

Szél Borbála, Martonos: „Az új kenyér az egész évi munkánknak a gyümölcse, ami itt mutatkozik meg, ebben a szép ünnepségben, hogy nem hiába dolgozunk.”

Az esemény szervezője a helyi Testvériség Művelődési Társulat volt. Munkájuk célja, hogy a faluhoz kötődő ünnepeket felelevenítsék, ezért is döntöttek úgy, hogy a Szent István-napot és Újkenyér-ünnepet is visszahozzák a falu életébe.

Szél János, szervező, Testvériség Művelődési Társulat, Martonos: „Úgy döntöttünk, hogy megünnepeljük a keresztény ünnepeket, amelyek a martonosi népnek fontosak, és ami ránk vonatkozik.  Ebben az esetben az új kenyér ünnepet, ami a múltban is igen fontos volt, a jelenben is, és hiszem, hogy a jövőben is nagyon fontos esemény lesz.”

A szentmise után a falu lakói a Művelődési Otthonban gyűltek össze, ahol a helyi gyerekek léptek fel, és a község művelődési egyesületei is bemutatkoztak.

Szent István
Szent István-nap
augusztus 20.
Martonos
új kenyér ünnep

Most

08:19, Frissítve: 08:42

Javában zajlik a BorTér 2019 Szegeden

Több tucat pincészet képviselteti magát a BorTér 2019 Őszi Bormustrán Szegeden a Dóm téren kialakított rendezvényterületen. Helyszíni tudósítások a Pannon Presszóban az FM 91.5-ön!

Népszerű

Párját ritkító menyegző volt Palicson

Vidékünkön ma már ritkaságszámba megy az ősi zsidó hagyomány szerinti esküvő. Ezért is volt látványos és párját ritkító a pénteken Palicson megtartott menyegző.