Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Szent István-napi szentmise Szabadkán

2021.08.14
18:43
2021.08.14
21:00
Forrás
Pannon RTV
Ünnepi szentmisét tartottak a szabadkai Szent Teréz-székesegyházban. A Szent István élete és keresztényi tevékenysége előtt tisztelgő misét a szeged-csanádi püspök celebrálta.

Kiss-Rigó László azt üzente, őrizzük meg azt a hagyományt, melyet Szent István ránk hagyott, hiszen a keresztényi értékrend, a férfi és nő házassága, a család, az élet tisztelete, a nyelvünk megőrzése a mai Európában a túlélést jelenti.

Pannon RTV

Teljesen megtelt a szabadkai Szent Teréz-székesegyház a Szent István tiszteletére bemutatott ünnepi mise alkalmából. Vajdaság minden tájáról jöttek autóbuszok, a hívek a nagy meleg ellenére is örömmel vettek részt a közösségi eseményen. Az Oszacsik házaspár Zentáról érkezett, hagyomány számukra, hogy részt vesznek a Szent István-napi vajdasági központi rendezvényen: „Akár a március 15-e, úgy az augusztus 20-a, a mi ünnepünk. Szép, ünnepélyes a magyar himnusz, hogy énekelhetjük. Aztán megyünk Palicsra, majd valamikor fél 10 felé indulunk haza Zentára. Élmény.”

Pannon RTV

Csókáról is népes küldöttség érkezett.

Monoki Elvira, Csóka: „Nagyon nagy szeretettel és jókedvvel jövünk, jól érezve magunkat, és jó tapasztalatokkal. Mindig jó kedvvel hagyjuk el a vigadozást követően Palicsot.”

Pannon RTV

A misét Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök celebrálta, aki hangsúlyozta, amit Szent István tett, az számunkra gyökér, alap, arra építkezünk: „A nemzeti identitásunk, hovatartozásunk abból áll össze, amit ő elindított, erre jött mindaz a hagyomány, értékrend, ami ebből következik, mint például a család, a házasság egy férfi és egy nő közötti szövetségként, az élet tisztelete, a nyelvünk. Mi ezt a hagyományt, ezt az identitást nem akarjuk megváltoztatni, elcserélni másra, vagy tudatlanra venni.”

Pannon RTV

Szent István az első magyar király, a keresztény magyar állam megteremtője. Tevékenységének köszönhetően Magyarország egységes és erős lett, a kereszténység pedig széles körben elterjedt. 1083. augusztus 20-án avatták szentté, a dátum 1771 óta nemzeti ünnep.

Szent István-nap
szentmise
Szabadka
megemlékezés

Kapcsolódó tartalmak

Most

18:06, Frissítve: 18:21

Jelentős romlás esetén távoktatás

Csak akkor vált át a teljes szerbiai iskolarendszer az online oktatásra, ha a járványügyi adatok a helyzet jelentős romlását mutatják – közölte a szerb Oktatási Minisztérium.
18:01, Frissítve: 18:44

1956-ban nagy leckét kapott a magyarság

Csakis önmagára számíthatott, és azok a fiatalok, akik részt vettek ebben, 1956 legbátrabbjai voltak- hangzott el azon a megemlékezésen, melyet szombat délután tartottak Horgoson az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésének napján.

Népszerű

Aleksandar Vučić: Aki mer, az nyer

Aki mer, az nyer - mondta magyarul Aleksandar Vučić szerb államfő Horgoson. Ezzel a mondattal Orbán Viktor magyar miniszterelnök Szerbia felé irányuló politikáját jellemezte.