Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Gál Hermina

A Szent Teréz-székesegyház születésnapját ünnepelték

2019-10-14
21:58
2019-10-15
17:33
Forrás
Pannon RTV
Felszentelésének 247. évét ünnepli a szabadkai Szent Teréz-székesegyház. A templomban ez alkalomból gyertyák égnek a fali keresztek felett.

Hívekkel teltek meg a bazilika padsorai hétfő este. Püspöki szentmise keretében, amelyet Pénzes János szabadkai megyéspüspök celebrált ünnepelték a templom felszentelésének évfordulóját.

Az egyház szerint minden katolikus templom az Úristen háza. Ezért meghív bennünket is, hogy otthonra találjunk benne - mondta Szakály József.  A kertvárosi Munkás Jézus-templom plébánosa kiemelte: „Húsvét után a legfontosabb ünnep, bármelyik templom életében az a felszentelés évfordulója. Ez azt jelenti, hogy arra emlékezünk, hogy a templomot mint épület különleges módon is az Úr Istennek adjuk oda. A püspök körbejárja a templomot, a templom különböző falrészeit krizmával megkeni, úgy mint ahogy embereket szokott bérmálkozáskor. Eelszenteli az oltárt is és egy különleges Püspöki imával lehívja a szent lelket és apostoli utódként megkéri, hogy ebben az épületben vegyen magának lakást.”

A székesegyház hétfőn a születésnapját ünnepelte, kedden a névnapját fogja. Ennek keretében templombúcsút is tartanak.
Stjepan Beretić, plébános, Szent Teréz-székesegyház, Szabadka: „Bárhova kerültem plébánosnak az volt az érzésem, hogy ezt az ünnepet tulajdonképpen nem is ünnepelték meg, de mondjuk ez az ünnep a templomhoz tartozó hívek ünnepe.”

Ez az évforduló az egész szabadkai egyházmegye ünnepe, amelyhez Bácska minden katolikus temploma csatlakozik és együtt ünnepel - tette hozzá Szakály József szabadkai plébános.

Szabadka
Szent Teréz-székesegyház
Szakály József
Stjepan Beretić
Pénzes János megyéspüspök

Kapcsolódó tartalmak

Most

22:02

Újra Bill Gates a világ leggazdagabb embere

A Bloomberg milliárdos indexe szerint Bill Gates megelőzte az Amazon vezérigazgatóját, Jeff Bezost. Nettó 110 milliárd dolláros vagyonával visszaszerezte a világ leggazdagabb emberének járó elismerést
21:19, Frissítve: 21:40

Bolívia a káosz szélén

Legkevesebb 8 ember meghalt, és több tucatnyian megsebesültek Bolíviában a lemondatott Evo Morales elnök mellett tüntetők és a rendfenntartó erők összecsapásaiban.

Népszerű

Keresi a rendőrség

Nagy erőkkel keres egy férfit a szerbiai rendőrség, akit nemi erőszak kísérletének elkövetésével gyanúsítanak. A bűncselekményt Belgrádban, a szerb főváros Vračar nevű részében követte el.