Ugrás a tartalomra

Szentmisével egybekötött ünnepi estet tartottak Torontálvásárhelyen

2023.01.07
12:57
2023.01.07
16:23
Forrás
Pannon RTV
Torontálvásárhelyen a felújított pravoszláv templomnál gyújtották meg a badnjakot, vagyis a tölgyfaágat az ortodox karácsony estéjén. A szentmise végén a gyerekek csomagot kaptak.

Sokan vettek részt az ortodox szentestén a torontálvásárhelyi pravoszláv templomban. Zorica Grčak rendszeres résztvevője az esti szentmisének.

Zorica Grčak, Torontálvásárhely: „A karácsony a kereszténység legnagyobb ünnepe, családi hangulatban ünnepeljük, a szűkebb család minden tagja összejön és minden évben örömmel és egészségben reménykedve ünneplünk.”

A szentmisét Igor Karanović pravoszláv pap celebrálta. Jézus születésének jelentőségéről beszélt. „A torontálvásárhelyi szerb ortodox plébánia a legszentebb módon ünnepli Isten fiának, Jézus Krisztusnak a megszületését. Mint minden évben, az idén is Isten segítségével, szentmisével egybekötött ünnepi estét szerveztünk, ezt követően szent templomunk udvarán megfelelő szolgálat mellett felszenteljük és elhelyezzük a a karácsonyi tölgyet.”

Stevanović Alföldi Szilvia családjával külföldön él, de az ünnepekre hazajöttek. „Mindig december 23-án érkezünk Bécsből a magyar karácsonyra és ezt a karácsonyt a családi körben ünnepeljük. Van egy húgom, aki Belgrádban él, és akkor az anyukánál itt vagyunk mi is, az én családom és a húgom a családjával. Ami érdekes, hogy a húgom is vegyes házasságban él, szóval a család így együtt van az anyunál. A szerb karácsonyt viszont főleg a férjemmel ünnepeljük, illetve a lányunkkal és ez már egy ilyen hagyománnyá vált, hogy karácsonykor, szerb karácsonykor mindig eljövünk a pravoszláv templomba, a misére.”

A szentmise végén a gyerekek csomagot kaptak. A badnjak meggyújtását tűzijáték követte.

badnjak
tölgyfaág
ortodox karácsony
Torontálvásárhely

Most

14:04, Frissítve: 14:12

Elhunyt Czakó Gábor, író

A vajdasági gyökerekkel is rendelkező, Kossuth- és József Attila-díjas író, kritikus, nyelvrégész, a nemzet művésze szerdán hajnalban, hosszú betegség után halt meg életének 82. évében.

Népszerű

Alapos metszés, bőséges termés

Bőséges szőlőtermésre a tőkét a radikális metszés serkenti. A szőlőtőkék szeretik ezt az ösztönzést, kiváltképp ha a növényt indáitól a gazda február végén vagy március elején szabadítja meg.

Hosszú hétvége, hosszú sorok

Továbbra is sokan utaznak Magyarország irányába Szerbiából a hosszú hétvége alatt. Stábunk a délelőtti órákban járta körbe a határátkelőket.