Ugrás a tartalomra
illusztráció: Pixabay

Szerbia több mint egymillió lakosának nincs egészséges vezetékes vize

2022.07.29
12:37
2022.07.29
16:28
Forrás
Pannon RTV
Az ENSZ 2010-ben elfogadott határozatával a vízre való jog az univerzális emberi jogok közé került.

Annak ellenére, hogy Szerbia számos vízzel kapcsolatos nemzetközi dokumentum aláírója, még számos településén nincs biztosítva az egészséges vezetékes víz – hangzott el a Nagybecskereken megtartott tribünön, a Jog a vízhez kezdeményezés szervezésében.

Pannon RTV/Lukács Attila

Nagybecskereken a magas arzéntartalma miatt 2004 óta nem ajánlott a vezetékes víz emberi szükségletre való használata. A mindenkori önkormányzati hatalomnak azóta sem sikerült megoldania a város legnagyobb kommunális problémáját. A közelmúltban egy Egyesült Arab Emírségek-béli cég vette át a vízgyárat.

Dragana Popović, elnök, Polgári Fordulat, Nagybecskerek: „Olvastam a szerződés tervezetét és sok rejtett adatra leltem. Tehát mi nem ismerjük a legalapvetőbb dolgokat. Ez az alapvető probléma. Semmi mást ehhez nem fűznék. Mindaddig, amíg nem kapunk hivatalos adatokat, addig nem foglalhatunk állást arról, hogy ez sikeres vagy még egy sikertelen megoldás.”

Pannon RTV/Lukács Attila

A nagybecskereki tribünön a civil szervezetnek a szerbiai vízhelyzettel kapcsolatos kutatását ismertették. A következő időszakban a víz lesz az egyik legnagyobb kincs.

Žaklina Živković, munkatárs, Jog a vízhez kezdeményezés: „Szerbia több mint egymillió polgárának nincs egészséges vezetékes vize. Ez a probléma egyre nagyobb lesz, mivel ráadásul a víz egyre szennyezettebb és nem használjuk észszerűen. Ugyanakkor nagy a privatizációs hullám a vízellátás terén.”

Pannon RTV/Lukács Attila

Nagybecskereken 2024 első negyedére ígérik a vízellátás rendezését. A vízgyár átépítése és kibővítése mellett – köztársasági támogatásból – hamarosan megkezdődik vízvezeték-hálózat felújítása is.

Nagybecskerek
vízellátás
arzéntartalom
vízgyár

Most

15:23, Frissítve: 16:50

Dulakodásig fajult a parlamenti ülés

Miután Aleksandar Vučić ismertette a Koszovóról szóló jelentést a köztársasági parlamenti képviselők rendkívüli ülésén, megkezdődött a vita a Pristinával folytatott tárgyalásokról.

Népszerű

Meghalt egy féléves gyermek

A kuršumlijai Egészségügyi Központ sürgősségi osztályára vitték be, életjelek nélkül volt. A gyermeket előző nap megvizsgálták ebben az egészségügyi intézményben, ahol az illetékesek szerint megfelelő terápiát írtak elő.

Egy fiatal nő harca, hogy újra járni tudjon

Páger Anita 26 éves muzslyai lány egy baleset következtében öt éve mozgássérült. Bekerült a Budi human jótékonysági alapítvány programjába és thaiföldi műtétjére indult gyűjtési akció. Májusig nem egész 16 millió dinárt kellene összegyűjteni.

Ilyen egy hagyományos falusi lakodalom!

300 vendég és 17 vőfély mulatott a 16. vőfélybálon Szabadkán, a Népkörben. Magyarországról és Vajdaságból érkeztek a vőfélyek és vőfélylányok, akik közül többen családi hagyományként űzik ezt a mesterséget.