Ugrás a tartalomra
illusztráció: Pixabay

Szerbia több mint egymillió lakosának nincs egészséges vezetékes vize

2022.07.29
12:37
2022.07.29
16:28
Forrás
Pannon RTV
Az ENSZ 2010-ben elfogadott határozatával a vízre való jog az univerzális emberi jogok közé került.

Annak ellenére, hogy Szerbia számos vízzel kapcsolatos nemzetközi dokumentum aláírója, még számos településén nincs biztosítva az egészséges vezetékes víz – hangzott el a Nagybecskereken megtartott tribünön, a Jog a vízhez kezdeményezés szervezésében.

Pannon RTV/Lukács Attila

Nagybecskereken a magas arzéntartalma miatt 2004 óta nem ajánlott a vezetékes víz emberi szükségletre való használata. A mindenkori önkormányzati hatalomnak azóta sem sikerült megoldania a város legnagyobb kommunális problémáját. A közelmúltban egy Egyesült Arab Emírségek-béli cég vette át a vízgyárat.

Dragana Popović, elnök, Polgári Fordulat, Nagybecskerek: „Olvastam a szerződés tervezetét és sok rejtett adatra leltem. Tehát mi nem ismerjük a legalapvetőbb dolgokat. Ez az alapvető probléma. Semmi mást ehhez nem fűznék. Mindaddig, amíg nem kapunk hivatalos adatokat, addig nem foglalhatunk állást arról, hogy ez sikeres vagy még egy sikertelen megoldás.”

Pannon RTV/Lukács Attila

A nagybecskereki tribünön a civil szervezetnek a szerbiai vízhelyzettel kapcsolatos kutatását ismertették. A következő időszakban a víz lesz az egyik legnagyobb kincs.

Žaklina Živković, munkatárs, Jog a vízhez kezdeményezés: „Szerbia több mint egymillió polgárának nincs egészséges vezetékes vize. Ez a probléma egyre nagyobb lesz, mivel ráadásul a víz egyre szennyezettebb és nem használjuk észszerűen. Ugyanakkor nagy a privatizációs hullám a vízellátás terén.”

Pannon RTV/Lukács Attila

Nagybecskereken 2024 első negyedére ígérik a vízellátás rendezését. A vízgyár átépítése és kibővítése mellett – köztársasági támogatásból – hamarosan megkezdődik vízvezeték-hálózat felújítása is.

Nagybecskerek
vízellátás
arzéntartalom
vízgyár

Kapcsolódó tartalmak

Most

13:33, Frissítve: 13:38

A bankok finanszírozzák az esőerdők pusztítását

Az Amazonas-vidék pusztításában részt vevő vállalatokat finanszíroztak az Egyesült Királyság, az Egyesült Államok és az EU tagállamainak központi bankjai, miközben a tudósok jelentése szerint az erdőirtás túl van az átbillenési ponton.
13:22

Mesedélelőtt a horgosi könyvtárban

Ma ünnepeljük a magyar népmese napját, amely Benedek Elek születésének napjához kötődik. Ebből az alkalomból a horgosi József Attila fiókkönyvtárban mesedélelőttöt szerveztek a legkisebbeknek, hogy közelebb hozzák hozzájuk a magyar meséket.
12:54, Frissítve: 13:00

Négy diákot támogat a Studio Present Kft.

Négy fiatal programozó tehetség érdemelte ki idén a szabadkai Studio Present Kft. ösztöndíját. Az ünnepélyes átadó ma volt. A díjazottak a nagybecskereki Mihajlo Pupin Műszaki Tudományok Karára, valamint a Szabadkai Műszaki Szakfőiskolára járnak.

Népszerű

Verbászi fiú a bravúros magyar válogatottban

Újoncot avatott a magyar labdarúgó-válogatott Lipcsében, a Nemzetek Ligája ötödik fordulójában, ahol egygólos győzelmet aratott a németek ellen. Az új játékos a mindössze 18 éves vajdasági fiú, Kerkez Miloš.

69 kérdés, 30 perc

Október 1-jén, szombaton kezdődik és 31-éig tart a népszámlálás Szerbiában.

Megküzdöttek a Mohol legnagyobb parasztja címért

Látogatottságban és a résztvevők számát tekintve is rekordot döntött a 8. Moholi Parasztolimpia. Ilyenkor dől el, hogy kik a környék legnagyobb parasztjai, akik különböző mezőgazdasághoz köthető versenyszámokban mérettetik meg magukat.