Ugrás a tartalomra

Szerbiában 100 ezer lakosra 600 egészségügyi nővér jut az 1400 helyett

2023.09.22
08:14
2023.09.22
08:26
Forrás
Szerbiai RTV
Szerbiának kétszer annyi képzett egészségügyi nővérre lenne szüksége az európai előírások szerint, mint amennyivel jelenleg rendelkezik, annak érdekében, hogy hatékonyan tudjon működni az egészségügy.

100 ezer lakosra legalább 1400 egészségügyi nővér kellene, hogy jusson, Szerbiában ezzel szemben mindössze 600 van. A diplomás egészségügyi nővérek közül sokan külföldre költöztek, akik pedig itt maradtak a kevés fizetésre és a nem megfelelő munkakörülményekre panaszkodnak, valamint sokaknak nincs is megfelelő szakképesítése - írja a Szerbiai RTV.

Danica Grujičić, szerb egészségügyi miniszter azt mondta, abban bízik, hogy az 5, majd pedig a 10 százalékos fizetésemelés javít majd az anyagi helyzetükön, de a munkakörülményeken is lenne mit fejleszteni. Grujičić bejelentette, hogy azok a nővérek, akik a koronavírus járvány alatt dolgoztak állandó állást kapnak.

egészségügy
Szerbia
egészségügyi nővér
Danica Grujičić

Kapcsolódó tartalmak

Most

19:30, Frissítve: 19:57

Száz fiatal labdarúgó a Csubela Ferenc Emléktornán

Száz fiatal labdarúgó részvételével zajlott a Csubela Ferenc Emléktorna Bácskossuthfalván. A kispályás kupán 16 csapat versengett helyi és környékbeli fiatalok részvételével. Csubela Ferenc, a VMSZ egyik alapítója és első elnöke volt.

Népszerű

Mezőgazdászok, figyelem!

Új pályázatot hirdettek a mezőgazdászok számára. Beruházásaik 50 százalékát az állam biztosítja, vissza nem térítendő támogatás formájában.

Elindult a személyforgalom a Szabadka-Szeged vasútvonalon

Az első járat 5 óra 19 perckor indult Szegedről. Az első utasok között volt Lázár János magyar közlekedési miniszter és dr. Pásztor Bálint a VMSZ megbízott elnöke is. A személyvonatok ezen a vonalon ötször közlekednek majd mindkét irányba.