Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Szarapka Szabolcs

A szeretetet is beledagasztják a buckai lángosba

2022.07.02
08:09
2022.07.02
16:42
Forrás
Pannon RTV
Tíz év alatt több mint tízezer kisütött lángos, és a bevételből megvalósított megannyi segítség a hátrányos helyzetűeknek és a rászorulóknak. Ez az idén jubiláló tizedik buckai jótékonysági lángosfesztivál eredménye.
Pannon RTV/Szarapka Szabolcs

A szervezők szerint a kis helyi közösségi rendezvény egy évtized alatt Szabadka egyik népszerű és nagy vonzerővel bíró közösségi eseményévé nőtte ki magát. A tizedik jótékonysági buckai lángosfesztivált péntek este tartották meg a Zorka helyi közösségben.

Megyesi Ibolyka évről évre szorgosan kiveszi a részét a lángos sütésből. A VMSZ Női Fóruma és a helyi nyugdíjas szervezet tagja szerint a buckai lángosnak van egy különleges titka.

„- A szeretet. Igen. Jó szívvel, tiszta szívvel készítjük, és ennyi.
- És a szeretetet is beledagasztják?
- Bele bizony, az a fő.
- Hányan serénykednek itt az asszonyok?
- Tízen vagyunk. Tizenegyen, így.”

Reggeltől dolgoztak az asszonyok, hogy a lángos este 6-ig, a fesztivál kezdetéig kisüljön.

A tizedik jubiláris buckai lángosfesztiválon a szorgalmas női kezek összesen 80 kiló lisztből dagasztottak be lángostésztát, ebből mintegy 1500 lángost sütöttek ki. A teljes bevétel jótékonysági célra megy, mégpedig a szegény sorsú gyermekek megsegítése az idei rendezvény célja.

A híres buckai lángost készítő asszonyok már az utánpótlás nevelésén is dolgoznak. A nagy forróságban szorgalmasan sütötte a finomságot a VMSZ Női Fórumának mindössze 23 éves tagja, Losonc Emília is.

„Nagyon jó érzés itt lenni, és az az érdekes az egészben, hogy a korábbi években is segítettem már a lángosfesztiválon, de most először segítek itt az élesben, és hát itt látszódik igazán, hogy mi is ez a lángosfesztivál. Hogy ezek a hölgyek, akik itt vannak, önszántukból jöttek el ma ide segíteni, és reggel 9 óta ebben, az amúgy is 37 fokos melegben, a sütők mellett állnak, és csinálják.”

A rendezvény művelődési programjában mások mellett részt vettek a csantavéri Mendicus, a ludasi Ludas Matyi Művelődési Egyesület, a Talentum Tehetséggondozó Művelődési Egyesület tagjai és a szabadkai Crystal Dance Stúdió mazsorettjei is, köztük a rangidős Dudás Rékával.

„- Botot forgatunk, pom-pomot, menetelünk, lépünk fel, rengeteg fellépésünk van, és masírozunk az utcákon.
- Megmutatnád, hogy ez hogy néz ki?
- Így, és a kedvenc botforgatásom is bemutatom. Ennyi.”

Pannon RTV/Szarapka Szabolcs

A buckai jótékonysági lángosfesztivál elsődleges célja a közösség összetartása - emelte ki Kudlik Zoltán, tartományi művelődési segédtitkár, aki maga is a szabadkai Zorka Helyi Közösségben él. A tíz év alatt sokat fejlődött a rendezvény - tette hozzá.

„Az itt megszervezésre kerülő rendezvény kinőtte magát, és egy városi rendezvény lett, és most már nemcsak a helyiek érzik magukénak, hanem a város más részén is lakók eljárnak erre a rendezvényre. Úgyhogy mondhatom azt, hogy elérték azt, hogy nemcsak a központban, illetve Palicson lehet komoly rendezvényt szervezni, hanem akár itt, a város perifériáján is.”

Tíz év alatt több mint tízezer lángos, több mint ezer fellépő, a rendezvény megszervezésében pedig évről évre több mint harminc aktivista veszi ki a részét. A bevételből beteg gyerekeket, tűzesetben károsult családot és az iskolakezdő gyerekeket is támogatták, a helyi orvosi rendelőben pedig egy klímaberendezést szereltek fel.

lángos
hátrányos helyzetű
rászoruló
jótékonyság
bucka
buckai jótékonysági lángosfesztivál
Kudlik Zoltán

Most

07:25, Frissítve: 08:35

Johnny Depp Modiglianiról forgat filmet

Johnny Depp 25 év kihagyás után ismét rendez: a sztár az olasz festőművész és szobrász Amedeo Modiglianiról készít játékfilmet - számolt be róla a The Hollywood Reporter.

Népszerű

Halálos baleset Bácsfeketehegynél

Halálos baleset történt délután az autópályán. Egy személyautó és egy kombi ütközött össze az Újvidék és Szabadka közötti autópálya-szakasz bácsfeketehegyi lejáratánál pénteken.