Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Bognár Róbert

Szerződést írt alá a Pannon RTV az Újvidéki Oktatóközponttal

2021.11.24
16:15
2021.11.24
19:10
Forrás
Pannon RTV
Közel tíz éve foglalkozik felnőttek tovább- és átképzésével az Újvidéki Oktatóközpont. A tartományi kormány által alapított intézmény célja az új tudás és képesítés átadása a könnyebb munkába állás, illetve a vállalkozás fejlesztése érdekében.
Pannon RTV/Bognár Róbert

Közel hatvan akkreditált képzés van az Újvidéki Oktatóközpont programjában. Mostanság legnépszerűbbnek az informatikai tudományokkal, programozással, internetes tartalmak tervezésével foglalkozók bizonyulnak.

Pásztor Krisztina, szabadkai munkatárs, Újvidéki Oktatóközpont: „A felnőttképzési programnak mindig az a lényege, hogy mindig nagyon rugalmas legyen, és alkalmazkodjon az igényekhez. A Pannon RTV esetében most egy olyan felnőttképzési programot fogunk megvalósítani közösen, amely abban segít a munkatársaknak, hogy a digitális írástudást, a számítógépen való munkát meggyorsítsa.”

Újvidéken 2010-ben magas volt a munkanélküliek aránya. A tartományi kormány azzal a céllal hozta létre az oktatóközpontot, hogy a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat listáján lévő személyek át- és továbbképzésével növekedjen a foglalkoztatottság mértéke.

Marinko Kresoja, képzési koordinátor, Újvidéki Oktatóközpont: „Az ötlet az, hogy könnyebben jussanak munkához az oktatóközpontban befejezett képzés után. Természetesen nem minden képzés olyan profilú, hogy azonnal munkába állhatnak, akik befejezik, de arra törekszünk, hogy mindenki elég tudást és képességet sajátítson el ahhoz, hogy könnyebben jusson munkához.”

Pannon RTV/Bognár Róbert

A három héttől három hónapig terjedő képzések teljesen ingyenesek. Tartalmaznak elméleti és gyakorlati képzést is. Egy részük, mint például a nyelvtanulás, online is elsajátítható, de a lakatos, hegesztő oktatások helyszínen, jól felszerelt műhelyekben zajlanak.

Aleksandar Ašonja, igazgató, Újvidéki Oktatóközpont: „Általában Vajdaság teljes területéről jönnek hozzánk személyek, ha Újvidékről vagy Újvidék melletti községekből jönnek, akkor általában csak a képzésre jogosultak itt. Ha Vajdaság távolabbi területeiről jönnek, akkor szervezünk nekik elszállásolást itt, az Oktatóközpontban.”

Az Oktatóközpont együttműködik a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálattal, amelyen keresztül érkezik a képzésen résztvevők nagy része, és amely segíti a későbbiekben is a munkavállalást.

Pannon RTV
Bodzsoni István
Újvidéki Oktatóközpont
Aleksandar Ašonja
Pásztor Krisztina

Most

15:07

Áder János: Meg kell védeni az EU határait és értékeit

Európára fokozódó migrációs nyomás nehezedik majd a következő hónapokban, években, ezt az Európai Unió nem szemlélheti tehetetlenül, fel kell készülni, és az EU határait, közös értékeit meg kell védeni - mondta Áder János magyar köztársasági elnök.
14:40, Frissítve: 14:48

Magyar-szerb filmipari együttműködés

Kétoldalú filmipari, filmművészeti és audiovizuális együttműködési megállapodást írt alá Kásler Miklós, magyar emberi erőforrások minisztere Maja Gojković szerb művelődési miniszter Budapesten.
14:18, Frissítve: 14:30

Egy kis apróság is sokat jelent

Elkezdődtek az ünnepek előtti jótékonysági gyűjtések és akciók Szabadkán is. Az érintett szervezetek egész évben igyekeznek segítséget nyújtani a rászorulóknak, de a legmozgalmasabb időszak az év vége. Egyrészt az ünnepek, másrészt pedig tél miatt.

Népszerű