Ugrás a tartalomra

Szétlőtt fák, golyónyomok, töltényhüvelyek az erdőben - ismét lövöldöztek a migránsok

2023.06.28
14:49
2023.06.28
19:54
Forrás
Pannon RTV
Mindennapossá vált a lövöldözés a Szabadka környéki erdőkben. Az egymással szemben álló migránsbandák valóságos háborút vívnak, de az eltévedt golyók már a helyi lakosokat is veszélyeztetik.

A rendőrség ellenőrzése alá vonta az erdőkbe vezető főbb útvonalakat, az illegális bevándorlókat szállító taxisokat feltartóztatják.

A palicsi erdőben Szarapka István helyi lakos kalauzolta stábunkat, aki jól ismeri annak minden zugát, gyakran a rendőröknek is ő segít eligazodni egy-egy akció során.

A palicsi tőzeges erdő egyik kijáratánál, nagyjából egy kilométerre a magyar határkerítéstől szerda reggel mintegy két órán át ropogtak a fegyverek. Az itt élő polgárok, a kiérkező rendőrség és stábunk is több töltényhüvelyt talált a helyszínen, ezek 7,62 milliméteres kaliberűek. Van köztük páncéltörő golyónak a töltényhüvelye, illetve vannak itt különféle olyan töltényhüvelyek, amiket szakértők szerint a katonaság szokott használni.

Az eltévedt golyók faágakon is áthatoltak, illetve a sortűz kettészakította őket. A Védjük az anyatermészetet! feliratú táblát is eltalálták. Szarapka István szerint a migránshelyzet egyre jobban kezd eldurvulni.

„Sátorvárosaik vannak, hogy hány, nem akarok rá kitérni, de több mint három helyszínen városok vannak. A homokdűnék háta mögött szokták a rendőröket figyelni, hogy mikor jönnek."

István megmutatta nekünk a migránsok által használt egyik fő útvonalat is, amely a magyar határkerítésig vezet.

„Legtöbbször az erdőn keresztül mennek, van nekik vezetőjük az illegális sátortáborig, és onnan vezetőkkel mennek gyalogosan le a határ irányába."

A határkerítésnél hátrahagyott nagy mennyiségű szemétben vaddisznók turkálnak.

A határ menti övezetben a szerb rendőrök munkáját olasz, lengyel, német kollégáik is segítik. Az autópálya palicsi lejáratánál most éjjel-nappal ellenőrzik a taxisokat a rendőrség különleges egységei. A migránsokat szállító fuvarozókat megbüntetik, utasaikat pedig begyűjtik és elszállítják.

Lakossági fórumot tartottak kedd délután a szabadkai Makkhetes Helyi Közösség épületében a migránshelyzettel kapcsolatban. Az elégedetlen polgárok kérdéseket tehettek fel Bojan Šoralovnak, az Észak-Bácskai Körzet vezetőjének. A legtöbb panasz a folyamatos lövöldözésre és a migránsokat szállító taxisokra volt.

Bakajlov Ilona: „Lövés éjjel-nappal van. Minden este. Elkezdődik éjfélkor, és tart reggelig. Nem vagyok annyira közel, de én is félek. Először be voltunk csukva a Covid miatt, most mondják a rendőrök, menjenek be, nehogy eltaláljon a golyó. Mi ez? Nem merünk kimenni az utcára, az udvarba se?"

Az észak-bácskai körzetvezető azt mondta, a napokban további rendőrségi akciókra lehet számítani, amelyek során begyűjtik az erdőben tanyázó migránsokat.

migráns
migráció
határkerítés
makkhetesi erdő
lövöldözés

Most

Népszerű

Elhunyt Guba Éva, a Pannon RTV újságírója

Kollégánk hosszabb ideig tartó betegség után ma hunyt el - tudatta szerkesztőségünkkel családja. Guba Éva 2020 óta volt a Pannon RTV munkatársa, mint Tisza-menti tudósító.

Az egekbe szökött a malachús ára

Élősúlyban öt-hatszáz dinár, a hentesüzletekben a felpucolt malachús kilogrammja 900, de helyenként akár már az ezer dinárt is elkérik érte.